На подручју општине Соколац тренутна епидемиолошка ситуација је изузетно неповољна, а разлог томе је повећан број лица позитивних на вирус корона у посљедње двије седмице, оцијенила је директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ педијатар др Адријана Станар.

Како каже Станарова, од броја тестираних пацијената, чак осамдесет, па некад и деведесет процената дође позитивних налаза, што представља велики број за једну малу локалну заједницу.

– Укупно са данашњим даном у општини Соколац су тестирана 794 лица, код 273 лица траје здравствени надзор, а тренутно активно позитивних на вирус корона је 148 лица, док се њих 126 опоравило. Ови бројеви показују да је ситуација забрињавајућа, тим прије јер смо ушли у сезону и других респираторних инфекција, а температурни климатски услови погодују развоју и трансмисији вируса корона али и сезонског грипа – нагласила је докторица Станар.

У понедјељак су извршена тестирања 113 лица чији се резултати очекују, а вечерас слиједе нова тестирања у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац.

– Имамо смијернице како се врши индиковање пацијената који ће се тестирати, јер постоји велики број лица која имају симптоматологију. На љекарима породичне медицине је да врше тријажу на основу клиничких слика и специфичних симптома, ко је тренутно кандидат за тестирање а ко ће можда бити тестиран у наредним данима, јер то зависи не само од клиничке слике него и од епидемиолошке анкете. На основу тога, када је неко био у контакту са зараженом особом, процијени се најоптималније вријеме за тестирање –појаснила је директорица.

Она је додала да је због великог прилива пацијената, здравствени систем преоптерећен, како примарни тако и секундарни, јер се пацијенти са блажим па и умјерено тешким клиничким сликама лијече у Дому здравља, док само пацијенти који захтјевају механичку потпору дисања буду хоспитализовани, а мјеста у болницама је све мање.

– Наше особље има честе интервенције, збрињавају се хитни случајеви, ради се и друга патологија која није везана за актуелни вирус. Због тога се често дешава да здравствени радници нису у могућности одмах да одговоре на телефонске позиве, којих је посљедњих дана све више. Молимо за стрпљење, а ми ћемо увијек бити на услузи нашим пацијентима када им је потребно – истакла је Станарова.

Узимајући у обзир да је ситуација у вези са вирусом корона у општини Соколац сваким даном све сложенија, а да би здравствени радници адекватно и на вријеме могли одговорити свим потребама пацијената, из Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ апелују на суграђане да буду одговорни и придржавају се свих препоручених мјера превенције.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.