Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ усвојила је јуче на хитној сједници допуне правилиника о гласању тако да ће лица која су у изолацији, а немају акт надлежног органа или медицински налаз, моћи гласати из својих домова увидом и на основу изречене мјере о изолацији.

Јуче је допуњена инструкција о поступањуа на дан избора у условима пандемије вируса корона, па је одлучено да се у свим мјестима гдје има више бирачких мјеста у једном објекту попут школа, факултета, ватрогасних домова и слично, врши мјерење температруе бирачима бесконтактним топломјером на централном улазу у објекат.

ЦИК је новчано казнио више политичких субјеката јер су прије службеног почетка водили изборну кампању.

Са 1.000 КМ кажњен је СДС јер је кандидат за начелника општине Теслић Милан Миличевић водио кампању путем друштвене мреже “Фејсбук”, као и кандидат Социјалдемократа Авдо Бајарактервић, због чега је и СД БиХ кажњен са 1.000 КМ.

ПДА је кажњена са 1.500 КМ јер је начелник општине Бановићи Мидхат Хусић лијепио плакате и билборде прије предвиђеног рока, а ПДА Градачац са 1.000 КМ јер су водили преурањену кампању путем друштвене мреже “Фејсбук”.

Утврђено је да је предсједник Главног изборног штаба СНСД-а Срђан Рајчевић имао спонзорисане објаве на “Фејсбуку” прије службеног почетка кампање, те је и ова странка кажњена са 1.000 КМ.

Са 1.000 КМ кажњени су СП, СДП, СДС/ПДП, те Уједињена Српска.

ЦИК је констатовао да 21 политичка странка није поднијела финансијски извјештај и није омогућила финансијским ревизорима вршење ревизије у њиховим просторијама, те им је због тога ускраћено право да се кандидују на наредним изборима.

Из ЦИК-а наводе да је предузеће “Дефтер” из Сарајева изабрано као најбољи понуђач за набавку хигијенских средстава у сврху заштите од вируса корона и са њима ће бити склопљен уговор у износу од 237.203 КМ.

На сједници је речено да је конвој са шест камиона у којима се налазе гласачки листићи данас кренуо ка складишту ЦИК-а и да ће сви листићи бити достављени најкасније за три дана, преноси Н1.