Драги наши читаоци,

Са сјетом се присјећам првог овогодишњег Уводника у којем сам писала о часовима демократије који су се под ведрим небом одржавали у Црној Гори и сњежним сметовима, а код нас високим и по два метра, који су паралисали живот и прекидали напајање електричном енергијом. Тада су ми то били чаробни тренуци у којима је један народ био истрајан у науму да га огрије сунце, а зима показивала зубе, да би љепота сњежне Романије засијала у пуном сјају.

Сунце је одавно огријало и сњежни наноси се отопили. Напајење електричном енергијом и даље je непоуздано. Да ли због неизбјежних кварова или немара, одговорни не дају одговоре. Живот лишен могућности да у свом дому припремимо храну, користимо интернет и телевизију и задовољимо основне потребе, за које уредно плаћамо рачуне, није достојан човјека. Да не помињем застоје на радном мјесту и гомилање губитака. И непоправљивим оптимистима јењава надање да негдје постоји „свјетло на крају тунела“.

Два метра данас означавају обавезну мјеру одржавања дистанце међу људима. Поново ме преплави сјета, сјећајући се прољећног Уводника у којем сам, стишавајући буру у себи, писала о три милиона заражених у свијету. Сада је та бројка премашена за више од четрдесет милиона. У Сокоцу је до краја октобра заражено 249 лица. Излијечено је 107 а под надзором је 227 особа. Због све сложеније епидемиолошке ситуације, ношење маски је обавезно а окупљања забрањена (стр. 7). Са радом је престала Jавна установа за предшколско васпитање и образовање Соколац, а основна и средња школа привремено затвориле врата за ученике (стр.8).

Прије закључења овог издања потврђено је да ће се одржати локални избори (стр. 5). Борба међу страначки острашћеним појединцима и групама, често нечасна, прљава и, рекла бих, недостојна човјека, али се сјетих да сам те ријечи већ „потрошила“ у првом пасусу. Значење је исто – мрак! Помрчина у умовима, срећом не свим. Има на листама кандидованих честитих људи, комшија, пријатеља и познаника, као и оних незадовољних властитим животима, који би да мијењају и уређују наше кад су њихови већ отишли странпутицом.

Мучно је и никад теже, у овом неизвјесношћу обиљеженом времену, подносити неодрасле, апсурдне људе, који на страначким окупљањима надувавају его и трпјети манипулаторе и опортунисте, злобно завидне, који покушавају да дискредитују способне, како би под плаштом партије дограбили туђе позиције, таленте и успјехе. Наравно, у јеку изборне кампање мета су они који раде.

Информисање је увијек на удару јер нема предаха ни једног од 365 дана у години. И сада под притиском обавезне изолације, рада од куће, прекомбинованих смјена и других перипетија, наши слушаоци и читаоци не знају колико напора улажемо да би информације стигле на вријеме, емисије биле по програмској шеми, a и ново издање новина пред вама.

Некада се тачно знало ко може објавити неку информацију и ко стоји иза ње. Данас су дилетанти преплавили друштвене мреже. За изворе информација лажно се упире прстом без одговорности или бар гриже савјести. Злонамјерни садржаји покушавају да утичу на друштвену свијест (читај: залуђују залудне који их прате). Друштвене мреже се представљају као нови медији, док по наруџби стварају и пласирају информације. Срећом по све нас, кратак им је рок трајања као и свакој роби чији су састојци лошег квалитета и непознатог поријекла. Требало би, због здравствене сигурности и менталне стабилности конзумената, негдје макар ситним словима да стоји: употребљиво до 15.11.2020.

У складу са правилима Регулаторне агенције за комуникације, у оквиру програма Инфо радија, који свакодневно припремамо за нашу локалну заједницу и емитујемо од 9 до 15 часова, на фреквенцији Радија Републике Српске, не можемо имати садржаје који су дио изборне кампање политичких субјеката и изборног политичког маркетинга. Радећи одговорно, поштујемо правила. Јасан одговор на многа питања, без могућности за различита тумачења.

Ових дана, склона разним дистанцама према људима, љепоту емоција налазим у дружењу са животињама. Нити преносе корону, нити уједају руку која их храни. Ако пас (са педигреом или домаћа шкеврија, без разлике) одлучи да лаје, чини то, гледајући у очи, за разлику од људи којима је лајање иза леђа начин изношења лажи. На питање: „Зашто?“ Одговор ми даде Матија Бећковић: „А шта би причали да не лажу? Да зборе што знају довијек би ћутали!“

У тешком времену које слиједи чувајте се вирусних и свих других инфекција. До новог сусрета,

Срдачно вас поздрављам.

ИЗ ШТАМПЕ ЈЕ ИЗАШАО НОВИ 258. БРОЈ СОКОЛАЧКИХ НОВИНА. НА 36 СТРАНИЦА ДОНОСИМО МНОШТВО ИНФОРМАЦИЈА КОЈЕ СУ ОБИЉЕЖИЛЕ МЈЕСЕЦ ОКТОБАР 2020. ГОДИНЕ.

ИЗДВАЈАМО:

-Актуелности:

-ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ 2020. ГОДИНЕ – ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА ЗВАНИЧНО ПОЧЕЛА 16. ОКТОБРА

-ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У РС СЕ ПОГОРШАЛА – ВИРУС КОРОНА ЈЕ АГРЕСИВНИЈИ У ТРЕЋЕМ ТАЛАСУ

-Настављене активности на уређењу путне инфраструктуре

-ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

-УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ – Млади стварају љепшу слику Сокоца

-Привреда:

-ЗАНАТСКО ТРГОВИНСКА РАДЊА „СЕРВИС ЂУРЂИЋ“ – ДВИЈЕ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ УСПЈЕШНОГ ПОСЛОВАЊА

-Негативне посљедице пандемије највидљивије у области привреде

-У рубрици ИЗ ПРВЕ РУКЕ прочитајте причу забиљежену у селу Обртићи – ТАМО ГДЈЕ СЕ ЉУБЕ ЗЕМЉА И НЕБО

-Друштво:

-Почели радови на постављању ферате на Романији

-Од идуће године Соколац у „Ритму Европе“

-ВУБ – НАСТАВА СЕ ОДВИЈА УЗ ПОШТОВАЊЕ ПРЕВЕНТИВНИХ МЈЕРА

-СНИМАНА ЕМИСИЈА „МОЈЕ СЕЛО ВЕСЕЛО“

-За Соколачке новине у рубрици ИНТЕРВЈУ доносимо разговор са директорицом Установе за културу „Перо Косорић“ Иреном Шућур

КУЛТУРА:

-Писали смо о Недјељи дјетета, 4.Фестивалу изворног српског пјевања „Романија“, као и о Дану библиотекара

-Прочитајте још:

-Здравље и ми, Спорт, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Разоноду.

Соколачке новине можете купити у свим продајним мјестима штампе у граду по цијени од 2 КМ.

 

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име