Након завршених радова ова општина има ће модерне зграде, урађене по свим најновијим стандарима.

Сваки дан на терену је велики број мајстора који вриједно раде, како би администрација, али и малишани Сокоца у нову зимску сезону ушли у новим зградама.

Велики дио посла је већ урађено, поговото када је ријеч о унутрашњости општине, која је у потпуности реновирана.

Менаџемент општине Соколац на овај посао одлучио се и због ниских температура и дуге гријне сезоне, па се појавила потреба за бољом енергетском ефикасношћу.

Управо је то био повод којим је менаџмент општине Соколац прије шест година ушао у причу везану за програм енергетске ефикасности на подручју Босне и Херцеговине уз помоћ међународних организација.

Како је рекао начелник општине Соколац Милован Бјелица, увидјевши да општина није у могућности финансијски сама изнијети велике пројекте, попут санације и утопљавања објеката, менаџмент општине и запослени у Одјељењу за локални развој ријешење су тражили у пројектима међународних организација.

Прије три године потписали смо протокол са њемачком ангенцијом ГИЗ и први смо ушли на листу подршке Међународних организација. Урадили смо регистар јавних установа које имају приоритет у овом пројекту: зграду Основне школе, Установе за предшколско васпитање и образовање, зграду општине и Дом. Ове године су нам одобрена два пројекта вриједна око 500.000 КМ, и то реконструкција зграде општине и зграде Установе за предшколско васпитање и образовање – појаснио је Бјелица.

На згради општине је замијењена комплетна вањска столарија и већ се кренуло са радовима на постављању фасаде.

– На згради Установе за предшколско васпитање и образовање замијењена је фасадна столарија, чекамо још постављање улазних врата, обраду и поправку ивица како би почели са постављањем фасаде. Осим тога, уколико временске прилике то дозволе сада или на прољеће, овдје нас чека доста посла и на замјени дијела крова, утопљавању таваница, постављању расвјете те замјени инсталација за гријање и радијатора. Све наведено захтијеваће додатна средства, али ће ријешити бројне проблеме ове установе – поручио је Бјелица.

Каже да очекује да се идуће године крене у пројекат реконструкције зграде Дома Здравља, те пројекат утопљавања стамбених зграда гдје су формиране заједнице етажних власника.

Директор Установе за предшколско васпитање и образовање Биљана Косорић, је изразила задовољство што су успјели реализовати овај пројекат захваљујући првенствено Локалној заједници на челу са начелником Бјелицом.