Поводом одржавања предстојећих Локалних избора заказаних за недјељу, 15. новембар, одржан је састанак свих релевантних фактора који су дужни да обезбиједе несметано одвијање изборног процеса. Састанку у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице, поред именованог присуствовали су предсједник Општинске изборне комисије Драгутин Субашић, директорица Дома здравља у Сокоцу Адријана Станар, командир Полицијске станице Соколац Радован Шаренац и његов замјеник. Закључак данашњег састанка је да су осигуране све препоручене мјере Републичког и Општинског штаба за ванредне ситуације, као и упутства прописана од стране Централне изборне комисије БиХ.

Предсједник Општинске изборне комисије Драгутин Субашић истакао је да је основни проблем лоша епидемиолошка ситуација. Он је изразио увјерење да су предузете све превентивне мјере како би процес гласања протекао безбједно. Лицима која су позитивна на ковид 19 и која су изолована биће организовано гласање у кућним условима.

– Организовали смо посебне мобилне тимове који ће одлазити на адресе лицима која су позитивна на вирус корона и онима којима је ограничено кретање. Искординисали смо наша задужења уз сагласност начелника општине и особља Дома здравља. Припадници Полицијске станице Соколац пратиће процес гласања као и претходних година. Локације бирачких мјеста су остале непромијењене, осим бирачког мјеста у кући Бранислава Копривице које је премјештено у стару зграду МУП- а, нагласио је Субашић.

Доктор педијатар Адријана Станар нагласила је да се избори ове године одржавају у посебним условима, те да је неопходна посебна обазривост и опрезност, јер је епидемиолошка ситуација у нашем граду неповољна.

– Први пут се избори организују у вријеме пандемије и потребно је предузети све активности како би се спријечило додатно ширење инфекције. Осигурали смо присуство по једног медицинског радника у сваком мобилном тиму који ће одлазити на адресе заражених или излолованих лица уз поштовање и примјену свих познатих мјера заштите. Наш Општински изборни штаб посједује сву потребну заштитну опрему и средства, а поштовањем мјера које подразумијевају прописану дезинфекцију, физичку удаљеност, ношење маски или визира, одржавање избора биће безбједно и неће изазвати додатне епидемиолошке пријетње. Препоруке су да се бирачи што краће задржавају на бирачким мјестима, а присутно особље даће им јасне инструкције како да безбједно и прописно обаве своју грађанску дужност, казала је докторица Станар.

Према њеним ријечима у нашој локалној заједници тренутно је близу сто лица активно позитивно на вирус корона. Истиче да ће се ове бројке сигурно мијењати, с обзиром на то да се очекују резултати тестирања за још седамдесет лица.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да су извршене све припреме и да је Општинска изборна комисија на вријеме обавила свој дио посла. Истакао је да ће Полицијска станица организовати присуство полицијских службеника на свим бирачким мјестима. Посебна пажња биће усмјерена на здравствену безбиједност бирача и чланова бирачких одбора.

– У координисаној сарадњи договорили смо активности везане за изборни дан. Лицима којима је надлежни санитарни инспектор издао рјешење о излоцији биће обезбијеђено гласање од куће. Таква лица треба да се јаве у Дом здравља или санитарном инспектору 72 сата прије дана избора. Осигурали смо довољну количину заштитне опреме и дезинфекционих средстава како би гласање на територији оптине Соколац протекло у најбољем реду, истакао је командант Општинског штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Подсјећамо Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ измјеном Правилника о спровођењу избора омогућила је да путем посебног мобилног тима гласају и они који су заражени вирусом корона и који се налазе у изолацији.