На данашњи дан, прије 102 године Њемачка је капитулирала, а Велики рат је након четири године коначно завршен. Данас се обиљежава дан сјећања на милионе погинулих војника и цивила. Поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, делегација Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцеговини, коју је предводио амбасадор Александар Ђорђевић са сарадницима, заједно са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, представницима локалне власти, Града Источног Сарајева и представницима Удружења потомака и поштовалаца ратних доборовољаца општине Соколац, положили су вијенце на Спомен обиљежје солунским доборовољцима у Сокоцу и одали почаст страдалима.

У име Удружења потомака и поштовалаца ратних доборовољаца општине Соколац, Бранимир Ђурковић, казао је да се народ Романије масовно одазвао одбрани слободе у Првом свјетском рату.

– Неки од њих јасно су свједочили о дешавањима у Одеси новембра 1915. године када је основан Српски добровољачки одред. Те људе који су исписали историју не смијемо да заборавимо. Посјета овом мјесту је данас већа него претходних година, јер су у току предизборне активности политичких актера на предстојећим локалним изборима. Драго ми је да су процијенили да треба доћи на ово мјесто, управо данас кад се слави примирје у Првом свјетском рату, односно мир, казао је Ђурковић.

Он је истакао да су на Спомен обиљежју солунским борцима исписана 363 имена, а да је њихов број и већи. Указао је на чињеницу да се документација о њиховом броју прикупља и данас и да су нека имена уписана на споменицима у другим градовима.

Амбасадор Ђорђевић је рекао да је ово устаљена традиција која се практикује годинама. Истакао је да је ово била прилика за дужи разговор о пројектима који су у плану.

– Пројекат изградње Градске куће налази се у Влади Србије. Упознат сам са идејом и сматрам да је изградња таквог здања од великог значаја и вриједности за овај дио Републике Српске. Све активности су успорене због тренутне пандемије, али се надам да ћемо у данима који долазе наставити сарадњу која је увијек била плодоносна, истакао је Ђорђевић.

Начелник Милован Бјелица истакао је да су разговарали о актуелним питањима, односима Србије и БиХ, изградњи путне трасе Београд – Сарајево, као и о инфраструктурним пројектима.

Када је ријеч о пројекту изградње Градске куће, предали смо потребну документацију и идејни пројекат се налази у Влади Републике Србије. Сада радимо на прикупљању потребних средстава, а подршку у овом великом подухвату имамо од Града Источно Сарајево, који финансира изведбену пројектну документацију, те од Влада РС и Србије, казао је Бјелица.

Данас се на реверима, у знак поштовања и сјећања на све страдале жртве, носи цвијет по имену Наталијина рамонда, званичан симбол Дана примирја у Првом свјетском рату. Биљка је која има запањујућу способност да „васкрсава“ и када је потпуно осушена. Довољна је једна кап воде да оживи. Зато је зову и „цвијет феникс“.