Након што је предсједник ДНС-а Ненад Нешић, гостујући синоћ у ТВ емисији, позвао гласаче своје партије да гласају за опозиционе кандидате за градоначелнике и начелнике на предстојећим локалним изборима, изузев оних општина у којима ДНС има своје кандидате, може се рећи да су изборни резултати у већини општина Источног Сарајева већ познати.

Увидом у претходне резултате избора, на основу тренутне политичке ситуације и пажљивом анализом може се доћи до изборних побједника за градоначелника и начелнике свих шест општина.

Пале

Пале су општина са регистрованим бројем бирача од 19 996 и представљају највеће бирачко тијело у Источном Сарајеву.

Према процјенама, кандидат ПДП-а и СДС-а, Ненад Вуковић имаће 6 200 гласова и однијеће побједу над кандидатом СНСД-а Бошком Југовићем, који ће имати око 5 300 гласова.

За проф. др Марка Ђогу очекује се да може имати око 900 гласова.

Источна Илиџа

Право гласа у Источној Илиџи на овим локалним изборима има 13 500 бирача. На основу анализа већ се може честитати побједа старом и новом начелнику Маринку Божовићу, представнику СДС-а, који може очекивати око 6 100 гласова. Његов противкандидат из СНСД-а Небојша Шешлија може очекивати око 3 800 гласова.

Источно Ново Сарајево

Након Пала и Источне Илиџе, по броју грађана који имају право гласа на изборима, слиједи Источно Ново Сарајево. Право гласа на подручју ове општине има 10 800 бирача.

Подаци говоре да ће овдје борба за начелника бити најнеизвјеснија, јер се очекује да оба кандидата, и Јован Катић из СНСД-а и проф. Драган Влачић из СДС-а, могу имати око 3 500 гласова.

Соколац

У бирачки списак Изборне јединице Соколац уписано је 10 399 бирача. На основу процјена садашњи начелник Милован Бјелица из СДС-а може очекивати побједу са око 4 000 освојених гласова у односу на Бојана Копривицу из СНСД-а са очекиваних 1 800 гласова и Зорана Чоловића из ДНС-а са освојених 1 200 гласова.

Трново

На бирачком списку на подручју општине Трново регистровано је 1 232 бирача. Може се очекивати побједа Драгомира Гаговића из СНСД-а са освојених 450 гласова ког у стопу прати Милена Витковић из СДС-а са освојених 400 гласова.

Источни Стари Град

Тренутно се на бирачком списку, са правом гласа, налази 1 100 лица. На локалним изборима у Источном Старом Граду су два кандидата за начелника, Младен Малетић је кандидат СНСД-а и Бојо Гашановић кандидат СДС-а. Гашановић може очекивати и трећи мандат са освојених 550 гласова док Малетић може очекивати 250 гласова.

Град Источно Сарајево

Ако се анализирају гласови по општинама, може се очекивати да је будући градоначелник Источног Сарајева Мирослав Лучић из СДС-а. Он може освојити око 21 500 гласова у односу на противкандидата из СНСД-а Љубишу Ћосића, који може освојити око 16 000 гласова.