Боранија је једна од најстаријих култура које људи одгајају. Настала је у Јужној Америци, а у Европу је донета у ери Великих географских откриц́а. Семе ове биљке пронађено је у перуанској пец́ини, а његова старост датира на шест хиљада година пре Христа.

Лековита својства ове биљке била су позната кинеским исцелитељима хиљаду година пре нове ере. Авицена је сматрао да је боранија врло корисна за плуц́ну функцију, као и за респираторни систем уопште.

Истраживање зеленог пасуља је показало да је он одлично средство за регулацију шец́ера у крви. Помаже код болести срца, дигестивног тракта, за јачање имунолошког система и регулацију холестерола.

Ова биљна храна богата је целулозом и витаминима Ц, ПП, Б1 и Б2, есенцијалним аминокиселинама и другим хранљивим састојцима. Његов укус је добро познат и чини овај биљни производ омиљеном храном на столу.

Боранија је обично летњи производ и онда се једе свежа. Осим што је веома укусна, свежа боранија је и најкориснија јер садржи све хранљиве састојке биљке.

Важно је да се правилно складишти.

Начини за чување бораније

Свежа боранија може се чувати у фрижидеру неколико дана. Ово је период у којем се особине бораније не мењају. Да не би омекшала, добро је да је ставите у пластичну кесу.

Боранија се не сме прати пре складиштења. То се ради пре кувања. Такође није добро ни да је сечете унапред, јер у раскомаданом стању поврц́е брже губи хранљиве материје него ако је цело.

Чување смрзнутог поврц́а захтева фокусиранију припрему. За замрзавање је добро одабрати младе и нежне махуне. Оне се проверавају гледајуц́и зрна изнутра, која морају да буду млада, скоро формирана.

Пре него што ставите паковања у замрзивач, прикладно је боранију бланширати 2-3 минута. Овај третман уништава ензиме који мењају укус бораније. Након вађења из кључале воде, махуне се потапају у хладну воду, где треба да остану колико су била на ватри. Чува се у водоотпорним кесама, исечена на комаде од 3-5 центиметара. На овај начин боранија се може чувати до 10 месеци.

Други начин чувања бораније је конзервирање. Ради се под притиском у одговарајуц́им теглама. Да би се спречило да се махуне распадају, пасуљ мора бити боље сазрео. Кува се и слаже у тегле. Затворене посуде се стерилишу око 70 минута.

Тако ускладиштена боранија може се користити као главно јело; да се дода у ђувеч од поврћа; за салату; за прилог; за чорбе и друге идеје.