Листови рузмарина садрже прави лековити витамински коктел, јер је ова зимзелена биљка богата витаминима А, Б1, Б2, Б3, Б6 и Б12, а у њему ћете наћи и витамине Ц, Д, Е и К. Зато је он један од најјачих антиоскиданаса у природи и многи саветују да га узимате са куркумом.

Чај од рузмарина може да помогне приликом слабог варења али код болних менструалних циклуса, а додајте му на врх ножа мало праха куркуме. Моћни састојци чине да чак и само удисање етеричног уља рузмарина може да ублажи главобољу а и да појача концентрацију.

Ако желите да сачувате најјаче састојке рузмарина, можете и сами да направите напитак који освежава и јача тело. Потребно вам је 2 гранчице рузмарина, 3 лимуна и 8 кашика смеђег шећера. Кувајте ову мешавину у 1 литру воде на тихој ватри док не уври на половину. За јачање организма саветује се да се пије у турама од по осам дана, по пола шољице дневно.

Иначе, чај и уље од рузмарина може се користити и за негу косе и власишта, нарочито ако приметите да вам коса појачано опада.