Када сам видјела позив за учешће у пројекту Међугенерацијска солидарност без размишљања сам се пријавила. Након пар онлине семинара добили смо задатак да у нашој локалној заједници пронађемо особу старије животне доби која нас на неки начин инспирише и пишемо о њој. Мој избор је био лак, били су то или моја вјечна инспирација, ђед Момчило, или госпођа Слободанка Бјековић. Превагнула је моја мисао водиља да жене увијек и свугдје треба да подржавају жене.

Госпођа Слободанка Бјековић гази седму деценију живота, плете купаће костиме, шешире, капе, рукавице, шалове. Заправо златне руке ове златне жене могу да исплету све оно што замислите. У избору и складу боја госпођи Боди помаже искуство које је стекла као трговац у продавници текстила, гдје је провела радни вијек. На наговор кћерке која живи у Новом Саду кренула и у онлине продају, а и брендирала је своје производе “Boda`s Creations”.

Слободанкине рукотворине до сада су нашле купце у Грчкој, Аустралији, Хрватској, а највише у Америци, посебно у Аризони.

Прича о талетну госпође Слободанке није оставила равнодушним ни људе из Фондације Мозаик, тако да се нашла међу десет особа старије животне доби који пролазе кроз обуку кориштења друштвених мрежа са нагласком на промоцију својих производа. Изгледа да ће Соколац напокон добити праву инфлуенсерку.

Шта је Међугенерацијска солидарност?

„Мозаик фондација води од јула мјесеца уз подршке Шведске амбасаде пројекат међугенерацијске солидарности. Циљ прјоекта је промоција сарадње међу млађим и старијим генерацијама. Кроз пројекат смо позвали младе и старије људе да се пријаве и да учествују у активностима увезивања једни с другима и на тај начин подијеле искуства и знања из различитих области. Најчешће млади обучавају старије суграђане о дигиталиним технологијама а старији обучавају младе у неким техничким, животним темама. Једна од активности је и могућност да старије особе које се баве неким хобијем а који има могућност за продају, прођу кроз обуку кориштења друштвених мрежа с нагласком на промоцију својих производа према широј публици али и да користе друштвене мреже за промоцију здравих стилова живота, препорука за сигурност у доба Цороне, очувања менталног здравља и промоције друштвене одговорности унутар својих локалних заједница а и шире.“, каже Сејдефа Башић из Фондације Мозаик.

Погледајте моју презентацију о госпођи Слободанки: