Члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик одржао је говор на сахрани патријарха Иринеја.

Он је нагласио значај блаженопочившег патријарха Иринеја за Републику Српску.

– Да се окупимо и држимо заједно не само када су овакви догађаји у питању већ да се сабирамо као народ у вољи и невољи. Данас нас је сабрао његов одлазак, али годинама нас је сабирао његов долазак.

Додик је истакао да је у последњих 11 година патријарх Иринеј увек био ту за Републику Српску.

– У Бањалуци би нам говорио да је за РС и Србију најважније једиснтво и љубав према човеку. РС у последњих 11 година није ни плакала ни веселила се а да са нама није био патријарх Иринеј.

– Патријарх је имао љубав за све нас и радо је долазио. Долазио је омиљен међу нама а у исто време као домаћин – рекао је Додик.

– Патријарх Иринеј је био необично обичан и скроман човек, човек благих речи и чврстих дела. Успевао је да из многих изазова изађе као победник и цркву изведе на сигурно и све без велике буке. Његова блага нарав је била само параван јер никада није устукнуо нити одустао.

– Мудро је водио рачуна да наша црква не буде фактор спотицања. И здање у ком се данас налази је његовом заслугом завршен после више од једног века, али се он ни тиме није хвалио.

– Могу да кажем патријарх Иринеј је био мој пријатељ. Он је био тај који је сведочио неким најсрећнијим тренуцима моје породице.

– Нека му Бог подари рајско насеље – завршио је Додик.