Фото: Профимедиа

Уколико се питате да ли грожђе гоји, имате право, јер се сматра најслађим сезонским воћем, а то потврђују његове нутритивне вредности.

Стога, осим доброг укуса, умереним коришћењем грожђа у исхрани обезбеђујемо важне витамине Б групе, и минерале, као што су: гвожђе, калцијум, магнезијум, калијум, цинк и бакар. Они заједно доприносе смањењу умора, посебно у овом прелазном периоду, када нам је потребно више енергије. Међутим, треба пронаћи праву меру, јер ниједна крајност није добра. Останите са нама и у наставку, где вам откривамо више детаља…

Грожђе и добијање килограма

Ово воће садржи просте шећере, који се брзо апсорбују у организму. Уколико претерамо са оваквом ужином, повећава се ниво инсулина, хормона који подстиче глад, што даље утиче на стварање вишка килограма и појаву дијабетеса типа 2. Треба знати да 100 грама грожђа садржи 60 калорија. Када је реч о комбиновању различтих састојака на тањиру, препорука је да се на њему нађе сезонско поврће богато влакнима, затим протеини, којих има у месу, риби, јајима и махунаркама, или намирнице богате незасићеним мастима, као што су маслиново уље, ораси, бадеми. Њихова главна предност је што продужавају осећај ситости.

Благодети грожђа

За почетак, оно прочишћава организам, односно игра детокс улогу. Висока концентрација калијума подстиче добру пробаву и спречава задржавање вишка течности и надутост. Са друге стране, богато је влакнима, који су важни за правилан рад система за варење и помажу да останемо витки. Добар је савезник у борби против холестерола, за шта су највише заслужни витамин Ц, магнезијум и кварцетин. Заправо, они лош холестерол претварају у добар. За крај, издвајамо и то да грожђе успорава старење, пре свега зато што садржи полифеноле, као што је све познатији ресвератрол. Он спречава продор слободних радикала и штити од оксидативног стреса, који утиче на старење коже. Витамин А пружа блиставост тена, а витамин Ц стимулише производњу колагена, који пружа еластичност, и умањује појаву упалних процеса и целулита.