Продукција “Форум театар” Источно Сарајево организатор је 19. Међународног фестивала поезије за дјецу и младе, који ће од недјеље, 29. новембра, до уторка, 1. децембра, бити одржан у Источном Новом Сарајеву.

Фестивал је посвећен великим српским пјесницима Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу, уз учешће пјесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ.

На састанку чланова Организационог одбора Фестивала, директора основних школа са подручја општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, договорена је реализација ове манифестације у околностима епидемије вируса корона, која је донијела нове изазове, али и показала да заједно можемо пронаћи нова рјешења рекао је данас Срни директор Фестивала Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, фестивалски програм свечане академије и вече поезије за грађанство биће реализовани у амфитеатру Бели Вук на Тврдимићима, под називом “Поезија у протоку”.

Он истиче да ће за овогодишње издање манифестације, с циљем добијања одговарајућег и озбиљног мјеста у сфери савремене стваралачке аутономије и зрелости, Фестивал организовати бесједу о теми “Велико доба љубавне и родољубиве поезије – Владислав Петковић – Дис и Милутин Бојић”.

Ово је јединствена књижевна манифестација за дјецу и младе на просторима Републике Српске која има међународни значај, и, у складу са тим, има за циљ остварење културне потребе младих и презентацију пјесничког стваралаштва за дјецу, уз гостовање познатих дјечијих пјесника. Овогодишња манифестација посвећена је пјесницима Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу наглашава Митрић.

Он истиче да основна идеја пројекта јесте да се поезија и писана ријеч занимљивим и осмишљеним садржајима приближи дјеци и младима у процесу образовања и да покрене њихову креативност и машту.

Митрић подсјећа да ова манифестација своју активност испољава током цијеле године кроз конкурс дјечијих радова, који је намијењен основцима у двије категорије од првог до петог разреда и од шестог до деветог разреда, те средњошколцима и студентима, младим пјесницима.

Ове године на конкурс је стигло 720 радова из Србије, Црне Горе и БиХ. Проглашење најуспјешнијих радова у програму `Пјесме награђених` биће реализовано посљедњи дан манифестације, на часовима српског језика у школама учесницима конкурса додаје директор Фестивала поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву.

Ову манифестацију традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске СРНА и Радио-телевизије Републике Српске.