Компанија АстраЗенека и Универзитет Оксфорд признали су да је дошло до грешке током тестирања вакцине против корона вируса, што покреће многа питања о прелиминарним резултатима које су објавили.

Саопштење је издато јуче, само неколико дана након што су компанија и универзитет објавили да је њихова вакцина „веома ефикасна“, не помињући зашто неки од учесника у испитивању нису добили пуну дозу приликом прве од двије вакцинације, пише часопис Тајм.

Заправо се накнадно испоставило да је група која је добила мању количину вакцине била боље заштићена од добровољаца који су добили двије цијеле дозе.

У групи с малим дозама, наводе у АстраЗенеки, чини се да је вакцина ефикасна у 90 одсто случајева, док је у групи која је добила двије пуне дозе забележена ефикасност од 62 одсто. У комбинацији те две групе, компанија је саопштила да је вакцина дјеловала у 70 одсто случајева. Међутим, начин на који се до резултата дошло навео је многе стручњаке да преиспитају њихове методе.

У јучерашњем саопштењу из Оксфорда је речено да неке бочице коришћене у испитивању нису имале одговарајућу концентрацију вакцине па су неки добровољци добили пола дозе. Универзитет је навео да је о проблему разговарао са регулаторима и сагласио се да ће испитивање у касној фази завршити са двије групе. Према њиховим ријечима, проблем у вези с производњом је исправљен.

Стручњаци кажу да релативно мали број људи у групи која је добила мању дозу отежава да се утврди да ли је дјелотворност примјећена у групи стварна или је то статистичко одударање. Отприлике 2.741 особа примила је половину дозе вакцине, након чега је услиједила пуна доза. Укупно 8.895 људи добило је двије пуне дозе.

Чињеница која такође баца сумњу на истраживање је да нико од људи у групи с малим дозама није имао више од 55 година. Стручњаци се слажу да млађи људи имају тенденцију јачег имунолошког одговора од старијих, што би свакако могао бити један од одлучујућих фактора у коначним резултатима, наводи Тајм.

Одлука да се комбинују резултати двије групе учесника који су примили различите нивое дозирања да би се постигла просјечна ефикасност од 70 одсто такође је упитна, рекао је Дејвид Салисбури, сарадник глобалног здравственог програма у Чатам Хаусу.

„Направили сте двије студије у којима су коришћене различите дозе и дошли сте до резултата који не представљају ниједну дозу. Мислим да многи људи имају проблема с тим“, рекао је Салисбури.

Сара Гилберт, једна од оксфордских научника која су водили истраживање, рекла је да одговор на питање зашто се нижа доза показала ефикаснијом још увијек није познат и да се разлог вјероватно односи на давање тачне количине вакцине која ће покренути најбољи имунолошки одговор.

„То вам је као у бајци о Златокосој и три медвједа. Важно је дати праву дозу, не премало и не превише. Превише би могло да вам да лош одговор. Дакле, желите праву количину и помало нагађате када желите тако брзо да успете из првог пута“, рекла је Гилберт.

Детаљи резултата испитивања биће објављени у медицинским часописима и достављени британским регулаторима како би могли да одлуче да ли ће одобрити дистрибуцију вакцине. Ови извјештаји ће садржати детаљну анализу која укључује демографске и друге информације о томе ко се разболио у свакој групи и пружиће потпунију слику ефикасности вакцине.