Јапански експерти из “Fomalhaut Techno Solutions” су објавили извјештај о потрошњи материјала који се користе у новим iPhone12 и iPhone 12 Про телефонима.

Захваљујући њима, имамо оквирне представе о томе колико заправо кошта израда једног телефона, не рачунајући интелектуална власништва, истраживања и развој и сличне ставке.

Дакле, колики су трошак материјали који се уграђују у нове iPhone телефоне?

Најскупљи – екран и 5Г модем

Према извјештају, укупан “bill of materials” за iPhone 12 износи 373 долара, док за 12 Про износи 406 долара. То је збир цијене свих компоненти које се уграђују у ове телефоне.

Да подсјетимо, званична цијена ових телефона креће од 829 долара за обичну, односно 999 долара за Про верзију.

Најскупљи дио новог телефона је његов 5Г модем – Qualcomm X55 5Г модем кошта око 90 долара. Наредна најскупља компонента која се уграђује у ове телефоне јесте Самсунг ОЛЕД екран.

Ипак, његова цијена није тако висока како сте можда мислили, јер кошта свега 70 долара. А14 Биониц чипсет кошта око 40 долара, док међу скупље компоненте могу још да се уброје РАМ (12,8 долара) и складишна меморија (19,2 долара).

Занимљиво је да тако хваљени и важни камера сензори компаније Сонy заправо коштају свега 7,4 и 7,9 долара.

Одакле долазе iPhone компоненте?

Још један интересантан графикон показује из којих све земаља долазе иПхоне компоненте. Испоставља се да, без обзира гдје се телефони склапали (у Кини, Индији, ускоро и у Вијетнаму, по свој прилици) највише компоненти стиже из Јужне Кореје, чак 26,8%.

Након Јужне Кореје, други на листи снабдјевача компоненти су САД одакле стиже 21.9%, док је Јапан трећи на листи и из те земље стиже 13.6% компоненти за нове iPhone 12 телефоне. За сада, највећим дијелом се iPhone уређаји склапају у Кини.