Мештанка села Доњег Душника на подручју општине Гаџин Хан Виолета Миленковић затекла је лисицу испред улазних врата свог стана, на четвртом спрату стамбене зграде.

Миленковић је за агенцију Бета казала да се са лисицу угледала у среду ујутру око 6.30, када је кренула на посао.

„Лисица је вероватно у зграду ушла још током ноћи, јер су улазна врата остала одшкринута. Кад сам отворила врата стана, уплашила сам се и ја, али се уплашила и она. Побегла је десетак степеница ниже и стала као укопана код саксија са цвећем“, рекла је Миленковић.

Она је додала да је покушала да отера лисицу, како је казала, када се мало прибрала, тако што је бацила папучу ка њој али да се животиња није померила „ни за милиметар“.

„Нисам знала шта да радим, била сам сама у стану, пошто су у то време супруг и синови били у Нишу. Плашила сам се да продјем поред лисице, мада се није померала. Није хтела да побегне, а време је пролазило и било је јасно да ћу да закасним на посао, тако да сам морала неког да позовем у помоћ“, изјавила је Миленковић.

Како је казала, сетила се да у помоћ позове рођака који ради у фабрици „Елид“ у Душнику.

„Све време док сам чекала да мој рођак дође, а то је једно пола сата, лисица се није померала, само ме је гледала. Брат је дошао носећи један прутић и истерао је из зграде. Пришао јој је сасвим близу и изашла је из зграде полако, корак по корак“, рекла је Миленковић.

Додала је да се више и не чуди што се лисице шетају у Душнику, али и у читавом Заплању „јер људи је све мање, а лисица све више“.

То потврђују и остали мештани, уз подсећање да је на улазу у Душник између два светска рата писало „Варошица Доњи Душник“ и да је место деценијама било центар општине са болницом, школом са око 400 ученика, фабриком, задругом, полицијском станицом и јавним купатилом.

Мештани наводе да је Душник својевремено имао више од хиљаду становника, а сада ни половину тог броја.

Према њиховим речима, од почетка године у месту није рођена ниједна беба, а умрло је десет мештана. Таква ситуација се, додали су, понавља већ годинама тако да је број ђака у осмогодишњој основној школи, коју осим деце из Душника похађају још и деца из седам околних села, спао на свега двадесетак.

Они су рекали да када нема људи лисице се слободно шетају, а ове године су направиле велику штету домаћинствима јер су им однеле десетине кокошака.