Можда јесу једноставан десерт, али има ту пуно трикова којима се требате користити да испадну савршене.

Многи мисле да су палачинке једноставан десерт и да ту нема пуно мудрости. Дјелимично је то истина, али опет, колико год се једноставно припремале, треба се користити неким триковима и знати неке основне ствари како би испале укусне и сочне.

За почетак важно је да знате који све састојци иду у смјесу. Јаја, брашно – најбоље би било помијешати глатко и оштро – млијеко, минерална вода, прстохват соли, жлица рума који ће, осим додавања ароме и окуса спријечити да се палачинке лијепе, мало лимунове корице, арома ванилије, неколико жлица шећера и жлица уља.

На 250 – 300 г брашна користи се 2 јаја, а омјер млијека је одокативан. Ипак, немојте претјеривати с њим јер би палачинке могле бити жилаве. Јако је битно којим редослиједом их додајете.

Прво требате пјенасто умутити јаја, а онда додајте млијеко, и након мијешања све сухе састојке. Смјесу требате дуго мијешати како бисте избјегли стварање грудица. На крају још додајте минералну воду и све зачине. Вјечно питање је чиме се та смјеса треба умутити – миксером или пјењачом?

Баке и маме ће вам увијек одговорити пјењачом. Потребно је дуго и снажно мијешање које може бити напорно, али свеједно, немојте се одлучити за миксер јер никада нећете тако добро покупити остатке брашна и других састојака са стијенки здјеле.

Када сте их једном почели пећи имајте на уму да их не смијете окретати прерано и да се окрећу само једном! Када рубови поприме златно-смеђу боју и појаве се мали мјехурићи, тада је вријеме за окретање – у супротном ће палачинка попуцати. Увијек их пеците на јакој ватри, у тави која је намијењена за палачинке и с малом количином уља.