Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је да на прољеће почиње изградња ауто-пута Сарајево-Београд.

Према његовим ријечима, када су у питању дионице које спајају Београд, Тузлу и Сарајево постоји проблем који је у вези са уређењем БиХ и начином њеног функционисања.

– Ово је ауто-пут који иде од Кузмина, преко Раче, Бијељине, Брчког, а онда имамо проблем спајања са Тузлом и Сарајевом -рекао је Митровић, прецизирајући да је траса која иде од Раче преко Бијељине, Брчког и према Вукосављу у доброј реализацији и да на прољеће почиње изградња пута од Раче ка Бијељини.

Говорећи о дионицама пута према Тузли и Сарајеву, Митровић подсјећа да постоје различите идеје – да се од Тузле ради ауто-пут или брза цеста према Брчком која би спојила Тузлу са ауто-путем Сарајево-Београд, а друга је варијанта да пут иде од Тузле према Жепчу.

– Што се тиче другог дијела, од Сарајева према Вардишту, дјелимично је та траса дефинисана, али ипак није довољно урађено. Проблем су средства и само дефинисање трасе – рекао је Митровић за “Дневни аваз”.

Он истиче да у овом тренутку не постоји иницијатива Федерације БиХ у вези са изградњом ауто-пута од Сарајева према Вардишту.

Постоји застој, у овом тренутку сигурно у радовима предњачи Република Српска – закључио је Митровић.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара очекује да би у наредних 10 до 15 дана требало да буду усаглашене техничке спецификације са јавним РТВ сервисима, након чега би БиХ требало да почне поступак расписивања тендера за другу и трећу фазу дигитализације.

Када је ријеч о иницијативи за успостављање “мини-Шенгена”, Митровић оцјењује да су земље региона мале појединачно и да би проток робе допринио јачању економије.