Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Фадила Новалића, премијера ФБиХ, Фахрудина Солака, суспендованог директора Цивилне заштите ФБиХ, Фикрета Хоџића, власника “Ф.Х. Сребрена малина” д.о.о. Сребреница и Јелке Милићевић, министарке финансија ФБиХ, због афере “Респиратори”.

Оптуженима Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Хоџић, као и правној особи “Ф.Х. Сребрена малина” д.о.о. Сребреница, ставља се на терет да су починили кривична дјела удруживање ради чињена кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фаслификовање службене исправе и повреда обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијиских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Оптуженој Јелки Милићевић се ставља на терет да је починила кривично дјело несавјесан рад у служби.

– Оптужницом се оптуженима ставља на терет почињење наведених казнених дјела у свези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против корона вируса у Федерацији БиХ у вријеме непосредно након проглашења стања несреће – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптуженом Фадилу Новалићу се ставља на терет да је користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења премијера у Влади Федерације БиХ осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против вируса корона.

– У том су се плану у циљу прибављања противправне имовинске користи придружили Фахрудин Солак, Фикрет Хоџић и правна особа “Ф. Х. Сребрена малина” д.о.о. Сребреница. Ова удружена група потом је набавила 100 комада респиратора АЦМ812А по увећаним цијенама, при чему се испоручени респиратори не могу користити у сврхе ради којих су набављени – за потребе лијечења болести Ковид-19, усљед чега је по буџет Федерације БиХ наступила имовинска штета и омогућено стицање противправне имовинске користи која би била подјељења између припадника удружене групе – наведено је у оптужници.

Оптужена Јелка Милићевић, терети се да је починила кривично дјело несавјестан рад у служби, јер је свјесним кршењем закона и других прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спријечила наступање штетне посљедице.