Радови на првом подводном кружном току завршени су испод сјеверног Атлантског океана, у склопу радова на 11 километара дугачком тунелу испод дна који повезује 2 од 18 Фарских острва.

Кружни ток ће ускоро бити пуштен у промет и не само да ће служити за саобраћај, већ је несвакидашњи инжењерски подухват уљепшан инсталацијом домаћег умјетника Трондура Патурсона.

На најдубљем свом дијелу, тунел “Ејстуројар” лежи 189 метара испод дна океана.

Парламент Фарских острва је 2014. године одобрио планове изградње тунела који би повезивао пријестоницу Торсхавн са два места на острву Ејстуројар – Рунавиком и Стрендуром.

Тунел ће скратити раздаљину између Торшавна, који се налази на највећем и најнасељенијем острву Стрејмору, са два села на острву Ејстуројар са 55 на 17 километара.

Вријеме путовања ће са сат времена бити скраћено на 16 минута.

Други тунел је такође у изградњи и спајаће острва Стрејмој и Сандој. Систем тунела је највећи инфраструктурни пројекат у историји Фарских острва и планира се да буде готов до 2024. године.

Вриједност радова на оба тунела процијењена је на 265 милиона долара.

Радови на тунелу према Ејстуројару планирани су да буду завршени до почетка 2021. године, али су урађени прије рока, па ће бити отворен 19. децембра када прође све безбједносне провјере.

Што се тиче другог тунела око 60 одсто радова на бушењу је завршено.