Наши преци су се хранили сировим производима и то им је омогућило да преживе, али колико би савремени људи били склони да једу сирову храну?

Сирова храна је корисна и здрава, али је строго субјективна и зависи од појединца. Људи који једу сирову храну ретко су болесни и брзо се изборе са болестима.

Болести кардиоваскуларног система и многе друге озбиљне болести су велика реткост за људе који се фокусирају на сирову храну зато што је њихов организам заштићен.

У свежим сировим производима попут купуса, салате, жутог и црвеног воћа и у белом луку се чувају сви антиоксиданси и активне материје које се уништавају приликом термичке обраде.

Желудац ради као сат када се човек храни сировим производима. Хранљива влакна која су садржана у сировом воћу и поврћу елиминишу затвор и хемороиде.

Код болести бубрега, реуматизма и кожних болести сирова исхрана је корисна, зато што је метаболизам у норми, а хипертонија се ублажава због смањивања соли у храни.

Користи од сирове хране

Ораси и друге врсте орашастих плодова су прилично калорични, али ако уместо нормалне порције хране поједете једну шаку орашастих плодова, бићете сити неколико сати, а организам неће трошити енергију на апсорбовање тешке хране.

Код сирове исхране зуби и десни постају здравији, а непријатан задах нестаје, боја лица постаје свежа. Сирова храна нема контраиндикације, али производи треба правилно да се конзумирају.

Махунарке не могу да се конзумирају у сировом облику, зато што могу да створе токсине. Сирове шаргарепе су корисне само у комбинацији са масноћама, зато што иначе организам неће моћи да усвоји витамин А који је садржан у наранџастом поврћу.