Амерички Конгрес пријети новим санкцијама компанијама које граде „Сјеверни ток 2“, али упркос томе, Њемачка и Русија изгледа да су ријешиле да коначно заврше овај гигантски енергетски пројекат, пише „Дојче веле“ (ДW).

Ипак, у договору који су постигле америчке демократе и републиканци, оставља се могућност да се консултује са европским државама које су повезане с градњом гасовода.

Питање је шта би такве консултације донијеле, јер, иако Конгрес искључује могућност санкција Њемачкој и њеним званичницима, проширена је листа фирми које би се могле наћи на удару, наводи ДW.

Американци за сада пријете санкцијама фирмама које учествују у градњи гасовода, а ускоро би, како додаје ДW, на мети могле да се нађу и фирме које, на примјер, граде или обезбјеђују бродове или издају сетификате за употребу гасовода.

Остало је само да амерички предсједник Доналд Трамп потпише приједлог закона како би он ступио на снагу.

У конзорцијуму „Сјеверни ток 2 АГ“ кажу да не желе да спекулишу о „текућој процедури“ у САД.

Подсјећамо на саопштења Европске комисије у владама држава ЕУ у којима се санкције САД означавају као кршење међународног права“, рекли су у тој компанији за Дојче веле.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у новембру означила америчке санкције као „неприхватљиве“, подсјећа ДW.

Градња гасовода је заустављена прије око годину дана и то пред сам завршетак пројекта.

Тада су САД запријетиле санкцијама фирмама које специјалним бродовима полажу подводне цијеви, након чега је швајцарска фирма повукла оба своја брода.

Ипак, мистериозна најава крајем новембра подгријала је наде да би изградња могла да се настави.

У једном саопштењу њемачке Управе за водене путеве и бродски саобраћај наведено је да ће „вјероватно“ између 5. и 31. децембра бити обављано „подводно полагање цијеви“ у том дијелу Балтика.

У конзорцијуму „Сјеверни ток 2“ нису жељели да се о томе подробније изјасне.

Након што су америчке санкције зауставиле пројекат, руски предсједник Владимир Путин је обећао да ће радови бити довршени.

„Наравно да ћемо штитити своје интересе“, рекао је у петак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

До сада је постављено 94 одсто цијеви за гасовод дуг 1.200 километара који иде кроз Балтичко море и тако директно повезује највећег произвођача и највећег европског потрошача енергената.

Када два паралелна цјевовода који се називају „Сјеверни ток 2“ буду готови, њихов капацитет биће 55 милијарди кубних метара гаса годишње, што је исто као и код већ постојећег „Сјеверног тока 1“ који иде сличном рутом.

Цијена „Сјеверног тока 2“ процјењује се на 9,5 милијарди евра, додаје Дојче веле.

Званично, Вашингтон се противи изградњи плашећи се превелике зависности Европе од руских енергената, у чему има подршку Пољске и балтичких земаља.

Критичари, међутим, кажу да САД желе да осујете гасовод како би продавале више свог течног гаса у Европи, наводи ДW.