Фото: Ј.Маринковић

Службено је истекао мандат одборницима СО Соколац сазива 2016.-2020. године јер је ЦИК обелоданио званичне резултате новог сазива одборника.

Али док не положе Заклетву и не потпишу Изјаву о прихватању мандата, на власти су још одборници старог сазива, па су тиме и њихове данашње одлуке – пуноважне.

Томе се успротивио Ђорђе Радић председник Клуба одборника СНСД, који ће и у наредне четири године у СО Соколац представљати СНСД, јер је на листи од седам сабораца, заузео четврто место.

– Овим се добило на времену, јер смо ограничени терминима, скраћеним због померања Избора са октобра на новембар 2020.године. У томе нема ништа спектуално, јер смо усвојили Ребаланс буџета за текућу и донели Одлуку о нацрту бужета за 2021. Годину у оквирном износу од око 9,000.000 марака – каже за „Новости“ Милован Бјелица-Цицко, изабран трећи узастопни пут за начелника Сопкоца.

У минулој години из Буџета Сокоца доста се улагало у инфраструктуру. За 350.000 марака Општина је откупила радни и пословни простор, сад већ бившег „Фаминекса“, а толико средстава је коштао и откуп бившег хотела „Романија“површине 2.300 квадратних метара.

Ушло се и у поступак откупа „Водовода Биоштица“, који је већ девет година у стечају, за износ од 1,500.000 марака, а из којег је јесенац воду за пиће добило 800 домаћинства са граничне међе Соколац-Рогатица, који су се вековима умивали „росом“и напајали из чатрња.

У одржавање 27 км градских улица и 324 км улица ван града, за потребе проходности у зимском периоду ове општинске висоравни од 870 до 1.500 метара надморске висине, утрошиће се 250.000 марака.

У недавно завршену улицу „9.јануар“ утрошено је 700.000 марака, а у наредној години за обогаћивање овог простора утрошиће се још око 300.000 марака – речено је на 30.седници СО Соколац.

Највећи проблем Сокоцу и даље представља лоша електро-мрежа, због чега понекад и градске улице остају ноћу без расвете.