Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, послије свега што се јуче по питању КиМ чуло у америчком Конгресу, да је сада јасно да је био у праву када је говорио о посљедицама избора у САД на Србију, те додао да се нада да ће администрација Џозефа Бајдена имати другачији став од онога што је изнесено у Конгресу.

Енгел, предсједник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је јуче да Србији неће бити одобрено чланство у ЕУ, све док не призна Косово.

– Није само Енгел, сви су то рекли. Сада се види колико сам био у праву, када сам прије неколико недјеља говорио, не скривајући ништа, без личних симпатија (о изборима у САД). Овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији – рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води рачуна, јер су то важни људи у САД и да на одговоран и озбиљан начин мора да одговори.

– Надам се да ће нова амдинистрација имати другачији став и политику у односу на оно што је изнесено у Конгресу. Наше је да водимо своју политику – рекао је Вучић.

Вучић оцјењује да је јасно да ће се Србија суочавати са највећим притисцима и да ће бити у тешкој ситацији.

Тај коментар изнио је поводом дебате у америчком Конгресу, у којој се чуло да се од нове администрације у Вашингтону очекује да приволи Србију да призна независност тзв. Косова, те подсјећа да САД имају економске и дипломатске инструменте утицаја.

Велике притиске предсједник Вучић очекује и око Републике Српске, као и Косова, иако ти притисци, истиче, нису били слаби ни раније.

– Сад ће бити још теже – закључује.

– Оно што ми смета, не могу да кажем да ме брине, је да се у Србији неки радују мислећи да је то уперено против мене. Није. То је уперено против свакога у Србији – додаје.

Каже и да је његова обавеза да чува ову земљу, и да због тога неће рећи ружну ријеч о Елиоту Енгелу и Медлин Олбрајт.

– Да потпишем акт независности Косова и одрекнем се Републике Српске био бих највећи и најљепши демократа…гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир – додаје.

На састанку албанских лобиста у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД јуче је препоручено будућој администрацији Џозефа Бајдена да САД морају да се удруже са Европском унијом како би се смањио утицај Русије и Кине на Западном Балкану и како би Србија била натјерана да призна независност Косова.