У Сокоцу је данас успјешно одржана акција добровољног давања крви, током које се одазвалo 50 грађана, а прикупљене су 44 дозе драгоцјене течности.

Даривање крви надгледала је шеф Службе за трансфузију крви „Касиндо“ Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву др Јелена Стојановић Лукић која је појаснила да су крв могле дати све здраве особе од 18 до 65 година старости.

– Сваке седмице, у другом граду имамо по једну акцију добровољног даривања крви, што говори да су велике потребе за јединицама крви у нашој регији. Због актуелне епидемиолошке ситуације, већ извјесно вријеме снабдјевамо са дозама крви и трансфузију у Фочи. Захвалила бих се свим добровољним даваоцима крви, који се редовно одазивају нашим акцијама, дарују крв и који су препознали сву тежину ситуације у којој се тренутно налазимо – истакла је докторица Стојановић Лукић.

Према њеним ријечима, од посебног значаја за акцију је улога волонтера Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ који учествују у самој организацији и дају свој немјерљив допринос.

Члан Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Младен Мачар, који је и предсједник Актива добровољних давалаца крви Соколац је нагласио да је ово четврта акција у посљедњих дванаест мјесеци.

– Одзив је сваки пут све већи и мислим да се код наших суграђана полако буди свијест о значају добровољног даривања крви. Због специфичности ситуације, данашња акција је спроведена уз поштовање свих мјера заштите од вируса Ковид-19. Сви пријављени добровољни даваоци су имали тачан термин када треба да дођу, како се не би више лица нашло у једној просторији, од дозвољеног броја – нагласио је Мачар.

Миленко Шкиљевић, вишеструки је давалац крви, каже да је дао крв 103 пута, међутим у књижици ДДК је еидентирано око осамдесет.

– За вријеме одбрамбено-отаџбинског рата сам давао крв саборцима, изгубио сам двије књижице у том времену, па су због тога та даривања изостављена. Дајем крв од своје осамнаесте године. Сам чин, да ваша крв некоме може спасити живот ме је навела да постанем добровољни давалац и наставићу док год ми здравље буде дозвољавало – поручио је Шкиљевић.

Данас је по други пут дао крв Славко Бартула. Истиче да га је мотивисало да дарује крв јер је то хуман гест којим се може спасити нечији живот, а првенствено због тренутне ситуације када велики број људи због вируса корона и не може даривати крв.

Божидар Цуровић из Сокоца има двадесет година, добровољни је давалац, крв је дао до данашњег дана три пута.

– Главни мотив за даривање крви је спашавање живота другог човјека, али не треба занемарити чињеницу да је то веома здраво за наш организам. Дарујемо стару крв, да би се организам обновио новом. Намјера ми је да се и у наредном периоду одазивам акцијама овог карактера – казао је Цуровић.

Акција прикупљања крви одржана је у просторијама зграде Општине Соколац, а организовали су је Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије у сарадњи са Службом за трансфузију крви „Касиндо“ Болнице „Србија“ и Удружењем грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца.