Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да међу челним људима Републике постоји апсолутно јединство, кохезија и свијест о томе које су најважније ствари које треба извршавати.

Цвијановић је поручила да треба вјеровати у Републику Српску и њену снагу.

– Шта год ми радили у политичком или било којем другом плану, морамо то радити на начин да никад не смијемо угрозити Републику Српску. Можемо водити политичке битке како год желимо али не смијемо умањити значај Републике – рекла је Цвијановић за “К3” телевизију.

Према њеним ријечима, никада у други план не може доћи оно што је интерес заједнице, а то је Република Српска.

Цвијановић је рекла да Република Српска жели да са свима сарађује, али и да буде третирана у складу са оним што јесте и што јој је дао устав.

– Ми нисмо ничији и не треба да будемо ничији, него своји, али наравно градећи Републику и јачајући институције мора се сарађивати са свима и ми то и радимо – навела је Цвијановић.

Према њеним ријечима, обавеза представника Српске јесте да не изгубе ни своје надлежности ни своја обиљежја, те да управо томе служе институције, уз приоритет да излазе у сусрет потребама грађана.

Цвијановић је поручила да ударна снага Српске треба да буду људи свих генерација који ће од Републике да праве мјесто које ће бити јако, свјесно себе и способно да искомуницира своју политичку али и сваку другу поруку.

Говорећи о сарадњи Републике Српске са политичким Сарајевом, Цвијановић је оцијенила да је она лоша.

– Начин да се она поправи јесте да се покушају неке ствари изнивелисати кроз сарадњу која би требало да постоји у оквиру заједничких институција БиХ, али те институције често служе као поприште политичких препуцавања, борби и неслагања – рекла је Цвијановић.

Она је додала да је очито да ни то није мјесто гдје се може обезбиједити неки напредак, иако би требало да буде.

– Подизање неких љествица и очекивања да ће неко извана доћи да преуреди БиХ, зато што политичко Сарајево то жели и очекује, било би катастрофално, а не мислим ни да је реално, јер не може проћи без унутрашњег дијалога – истакла је Цвијановић.

Цвијановић је навела да би вољела да је ово земља у којој се може сјести и разговарати о политичким, безбједносним, али и економско-финансијским изазовима.

Када је ријеч о сарадњи са Србијом, Цвијановић је нагласила да је она посљедњих година на највишем нивоу и да се реализује и манифестује на различите начине, од политичког разумијевања до конкретних финансијских операција.

– Србија се труди да остави печат у свакој локалној заједници у Српској, на чему смо неизмјерно захвални – поручила је предсједник Српске.

Говорећи о сарадњи са другим земљама региона, Цвијановић је рекла да нема неких посебних помака, јер су често заоштрени односи.

– Ако се Хрватска бави Хрватима у БиХ, онда то наилази на неодобравање, што је велики дефицит БиХ – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је навела да је Република Српска била отворена за сарадњу са Црном Гором, али да се та сарадња у вријеме бивше власти није спуштала на ниво ентитета.

Цвијановић сматра да је нормално да Република Српска и БиХ имају добру сарадњу и са Србијом, и Хрватском и Црном Гором, због рјешавања заједничких проблема, али и економских и других иницијатива.

Говорећи о утицају нове администрације америчког предсједника Џозеф Бајдена на ситуацију на Балкану, она је рекла да је суштина у томе колико ће људи бити реални у сагледавању одређених ствари, те да би било лоше уколико се неки буду промовисали, а други елиминисали.