Није научна фантастика, шпијунирање мобилних је данас сасвим реална ствар.

Да ли сте икад посумњали да неко прати сваки ваш корак путем мобилног телефона или технологије, коју користите свакодневно? С данашњом технологијом, то је врло једноставно учинити, посебно преко мобилног телефона.

Хакери могу да сазнају све о вашем животу! Праћењем ГПС сигнала откриће где идете у куповину и друге локације, које редовно посећујете. У тренутку, кад прикупе довољно информација, продаће их на Дарк Wеб интернету или ће их искористити за крађу идентитета, која је врло реална ствар у данашње време.

Можда вам звучи невероватно, као заплет неког шпијунског филма, али је врло реално, о чему сведоче и бројни случајеви широм света, чак и код нас – ускоро ћете имати прилику на МОНДО сајту да читате како су колеги “испразнили“ банковни рачун након најобичније интернет преваре!

Зато, важно је да препознате сигнале, које мобилни телефон шаље у случају да вас неко прати.

Телефон се сам ресетује

“Уколико мобилни сам од себе почне да се рестартује, то може бити знак да је хакован“, објашњавају стручњаци за безбедност и сигурност уређаја прикључених на интернет. Додају да на било који начин убачен малициозни програм обично дође у “сукоб” с другим апликацијама, па телефон “побрљави”.

Телефон је драстично успорио

Уређај је одједном успорио и то вас нервира? Истина је да сваки телефон, иОС или Андроид, временом губи брзину и капацитет, али ако се то дешава у комбинацији с другим “симптомима” са ове листе то свакако није добро.

Чујете необичне звукове

Уколико чујете ехо, статичне или звуке кликтања, то може бити знак да неко прислушкује позиве. Стручњаци објашњавају да се то ретко догађа, јер су хакери усавршили бројне технике, али обратите пажњу на квалитет звука током разговора кад сте у тихом окружењу или сте сами.

Уређај кришом рутован

Реч је о мануелном уклањању рестрикција произвођача, како би могло да се приступи заштићеним деловима апарата и инсталира програм за шпијунирање. “Ово не можете сами да приметите. Потражите апликације Цyдиа за иОС или СуперУсер за Андроид. Може се догодити и да вам саме искоче на екрану”, поручују стручњаци.

Телефон се предуго искључује

Обратите пажњу ако је телефону потребно више времена, него обично, да се искључи. “Када стиснете дугме за искључивање, уређај мора да заврши све задатке, које је започео. То подразумева и слање података трећем лицу, односно хакеру, што значајно продужава време искључивања“, открива Реадерс Дигест.

Мобилни се прегрева често

Приметили сте да је уређај “ужарен” у последње време? То може бити знак да је хакован. Малициозни програм који непрекидно ради, а да тога нисте свесни, доводи до прегревања. Наравно, постоје и други разлози због којих се телефон прегрева, а разлог за то би могла да буде и батерија.

Још два разлога о којима би требало да водите рачуна и која би могла да буду знак да вам је телефон хакован су брзо пражњење батерије и константно “пржење“ интернета тј. пакета с подацима.

Шта можете да учините

Прва ствар коју би требало да урадите јесте ресетовање телефона. “Звучи невероватно, али поједине апликације и софтвер за праћење ослањају се на то да никада нећете чак ни рестартовати телефон. Овим једноставним потезом, зауставићете хакере“, наводи поменути извор. Антивирус апликације могу да помогну, али то не значи да ако их имате да сте заштићени.

“Искључите ГПС и лоцирање када вам није неопходно, јер то онемогућава трећем лицу да сазна вашу локацију. Важно је и да редовно ажурирате телефон и избришите апликације, које вам нису познате“, закључује се у чланку Readers Digest сајта.

Ако ништа од овога не помогне онда је на реду ресетовање, али оно хардверско и уз чување само најосновнијих копија података – фотографије, видео снимци, поруке, садржај Нотес апликације и остало што није системске природе – наводе сајбер-стручњаци.