Наташа Хршум са Пала, мајка пријевремено рођених дјечака Алексеја и Андреја, истиче да ће оснивање прве банке хуманог млијека у Републици Српској много значити свим будућим мајкама које немају млијека у тим стресним ситуацијама.

Хршумова наглашава да је покретање акције за оснивање банке хуманог млијека сјајан пројекат који је много значајан за државу.

– Родила сам прије четири године синове у 32. недјељи и прошла са њима изузетно тешке тренутке. Термин је био четврти март, а на свијет су стигли осмог јануара 2016. године. Била је то борба за живот – присјећа се Хршумова и додаје да није било времена за царски рез јер је током цијеле трудноће једна беба била окренута карлично.

Она додаје да велику захвалност дугује доктору гинекологу Синиши Зубићу из Болнице у Источном Сарајеву, који је тада преузео одговорност и бригу на себе, те брзим дјеловањем спасио три живота.

Њени синови Алексеј и Андреј су данас здрава дјеца, иду у вртић “Бубамара”, а за Андреја, који се родио 50 минута након одређених компликација, било је питање да ли ће преживјети.

– Послије тешког порођаја, близанци су хитно пребачени на педијатријску клинику ‘Језеро’ у Сарајеву, а ја остајем четири дана у болници у Источном Сарајеву без могућности да видим своје бебе. Тада почиње наша борба која је била изузетно тешка – присјећа са Хршумова.

Укупно 48 часова нису знали да ли ће Андреј уопште да преживи.

Бебе сам само видјела на сликама које ми је показивао супруг. Били су веома мали са милион цјевчица по глави. Андреј је примао кисеоник. Велики страх и брига су владали, али сам имала вјеру да ће све бити у реду иако доктори нису давали прогнозе. Једини и главни циљ био је да их узмем у наручје. Живјела сам за тај дан – каже Хршумова.

Након изласка из болнице, прича Хршумова, отишла је да их види и остављала је своје млијеко, које је у том моменту било најбољи лијек и најјача веза између ње и њених беба.

– Сваки дан до четири пута ишли смо од Пала до Сарајева носећи млијеко у малим количинама које је било сасвим довољно. Требало је пола шприца млијека за један оброк – истиче Хршумова.

Послије 13 дана и доласка кући, кренула је борба ње као мајке. У наредних годину дана имали су 84 контроле и прегледа у болници “Језеро”. Кад је све то прошло, више није било проблема.

Хршумова је поручила будућим мајкама које се нађу у сличним или још тежим ситуацијама да скупе снагу, храброст и имају вјеру у себе и у то да ће на крају бити све у најбољем реду.

Кап млијека значи живот

Дјечији центар “Бубамара” са Пала партнер је предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”.

Директор Центра Вања Југовић рекла је да им је част што су партнери у тако важном пројекту као што је формирање прве банке хуманог млијека.

Она каже да у вртићу имају неколико случајева пријевремених беба, а да већина становништва не зна са каквим се проблемима родитељи сусрећу у тим ситуацијама.

Југовићева истиче да малишани, њих 100, од три до шест година учествују тако што да праве цртеже, спремају кореографију и рецитације како би показали колико се залажу да акција успије и да се прикупи што више средстава за донацију.

– Хумано млијеко није само храна за малишане који су пријевремено рођени или за дјецу која су тешко обољела, него и лијек. Велики је значај хумане акције, а најбоље знају родитељи који су се нашли у таквој ситуацији, с обзиром на то да кап млијека малишанима значи лијек и живот – нагласила је Југовићева.

Традиционална манифестација “С љубављу храбрим срцима” под покровитељством предсједника Републике Српске организује се ове године 11. пут, а прикупљена средства биће искориштена за покретање прве банке хуманог млијека у Српској.

С обзиром на то да, због епидемиолошке ситуације, неће бити могуће одржати донаторско вече у форми великог окупљања у Банском двору, ове године ће 27. децембра бити организован прикладан телевизијски програм.