У Инђији почиње градња фабрике гума јапанске компаније “Тојо тајерс”, а полагању камена темељца присуствовао је председник Србије Александар Вучић. Извоз “Тојо тајерса” биће на нивоу од 240 милиона евра, и то ће бити један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије, поручио је Вучић.

Једна од највећих светских компанија за производњу гума направиће фабрику у Североисточној индустријској зони општине Инђија, на два километра од центра места.

Ради се о једној од најзначајнијих инвестиција до сада у Србији, с обзиром на висину улагања од 367 милиона евра у првој фази, величину објекта, као и на чињеницу да “Тојо тајерс” припада “Мицубиши” корпорацији.

Председник Александар Вучић истакао је, на церемонији полагања камена темељца за фабрику јапанског “Тојо тајерса” у Инђији, да је реч о инвестицији од огромног значаја, а да ће та компанија бити један од највећих извозника из Србије.

“Извоз Тојо тајерса биће на нивоу од 240 милиона евра, и то ће бити један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије”, рекао је Вучић.

То су, каже, огромни подстицаји за развој српске економије, али још важније је, што после овог улагања, очекујемо и долазак нових јапанских компанија.

“Ово је важна ствар за Србију, од огромног значаја”, нагласио је Вучић.

Прецизирао је да је реч о инвестицији од 382 милиона евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србију, због чега је захвалан свима у Јапану који су радили на томе, као и свима у нашој земљи који су, у жестокој конкуренцији, успели да се изборе за велику и моћну компанију.

“То није питање једног или два састанка, пореговоре смо почели у мају 2017. године. Три и по године су трајали разговори и преговори да бисте једног гиганта довели у Србију, да имате овако важну инвестицију за Инђују, Војводину и целу Србију”, рекао је Вучић.

Поручио је грађанима Инђије да је са овом фабриком “њихова будућност загарантована”.

Завршетак фабрике 2022. године

Генерални директор корпорације “Тојо тајерс” Такаши Шимицу изјавио је да ће градња те фабрике бити завршена до априла 2022. године.

Фабрика у Инђији ће до 2023. године, са око 560 српских радника, производити годишње пет милиона “Тојо” гума, рекао је Шимицу обративши се онлајн на свечаности којој присуствује и председник Александар Вучић.

“Пажљиво смо тражили локацију, конкуренција је била веома јака и нашли смо савршено окружење у Србији”, казао је Шимицу.

Истакао је да ће фабрика у Инђији снабдевати тржишта у Европи, на Блиском истоку, Африци и Северној Америци.

“Иако је ово већ осма фабрика компаније ‘Тојо’, она ће имати веома битну улогу и унутар нашег глобалног ланца снабдевања”, нагласио је он.

Свечаној церемонији присуствовали су и министарка привреде Анђелка Атанасковић, легендарни фудбалер Драган Стојковић Пикси који је значајан део каријере провео у јапанској Нагоји, чувени голман Црвене звезде Стеван Дика Стојановић, амбасадор Јапана Такахико Кацумата и председник Владе Војводине Игор Мировић.

Хала ће захватати око 20 хектара, главни извођач радова биће јапанска компанија “Такенака”, али биће места и за домаће грађевинце као подизвођаче.

Општина Инђија је обезбедила земљиште површине 63 хектара и неопходну инфраструктуру.

Планирана инвестиција у Србији је прва и једина фабрика “Тојо тајерса” у Европи, из којег ће се снабдевати тржишта у Европи и Русији.