Влада Србије усвојила је данас нове мјере у сузбијању епидемије вируса корона према којима ће улазак и домаћим и страним држављанима у Србију бити дозвољен само уз негативан ПЦР тест, не старији од 48 часова.

Мјере које су данас усвојене ступиће на снагу у недјељу, 20. децембра, саопштено је из Владе Србије.

Држављани Србије који не посједују негативан ПЦР тест морају бити у кућној изолацији 10 дана.

Они се могу тестирати у Србији и, уколико њихов ПЦР тест буде негативан, више неће бити у обавези да буду у кућној изолацији.

Цијена тестирања на лични захтјев за стране држављане од данас износи 18.000 динара (153 евра), док је за држављане Србије цијена до краја године непромјењена и износи 6.000 динара (51 евро).

Од 1. јануара, цијена тестирања на лични захтјев за домаће држављане износиће 9.000 динара (76 евра).

Влада Србије апелује да сви грађани који желе да се тестирају на лични захтјев заказивање тестирања обаве искључиво електронски како би се избјегле гужве и редови испред ковид амбуланти, те спријечио ризик од потенцијалне заразе.

Грађани, страни држављани са одобреним боравком у Србији, као и туристи, могу једноставно и брзо да закажу термин у некој од 26 лабораторија у 23 града и општине у Србији на адреси е-управе.

Да би се користила услуга е-заказивања за ПЦР тестирање на лични захтјев није потребно да се грађани региструју на порталу е-управе.

Потврду да је термин успјешно заказан грађани ће добити на мејл који су навели, као и СМС-ом.