Копар (Анетхум гравеоленс), је једногодишња биљка из породице штитарки (Апиацеае). Позната је и као анита, копер, копрић, мирођија. Као зачинска биљка узгаја се у вртовима. Користи се за фармацеутску индустрију и индустрију мириса.

Поријекло и изглед

Биљка је поријеклом из централне Азије. Још у 1. вијеку почела се ширити по средњој и сјеверној Европи. У вријеме Карла Великог већ је дио сваког царског врта. Највећи произвођач уља копера данас је Мађарска.

Нарасте од 30 до 120 цм висине. Цијела биљка је глатка и мирисна. Листови су кончасти. Цвјетови су жути и нарасту на 6 до 10мм дугим дршкама, радијално симетрични и петодијелни. Цвјета од маја до аугуста. Плодови су јајолики, смеђи, 3 до 5мм дуги и 2 до 2,5мм широки.

Плод зрије од јула до септембра. Сије се са првим мразевима у хумусом богато, осунчано тло. Арома биљке је најснажнија прије цвјетања. Сјеме биљке је зрело кад почне да тамни и тада се може брати.

Енергетска и нутритивна вриједност

Енергетска вриједност 100 г свјежег копра износи 43 кцал/180 кЈ. Од тога садржи 7,02% угљикохидрата, 3,46% протеина и 1,12% масти.

Од минерала у копру се налазе калциј, жељезо, магнезиј, фосфор цинк, бакар и манган.

Од витамина копар у значајнијим количинама садржи витамин Ц ,тиамин, рибофлавин , ниацин, пантотенску киселину, витамин Б6, фолну киселину и витамин А.

Од осталих нутријената копар на 100 г садржи 2,1 г влакана.

Љековитост

Љековити дијелови копра су листови и цвјетови који се скупљају до сазријевања и плодови који се скупљају када биљка сазре. Јединствена љековита својства копар захваљује добром минералном и витаминском саставу те снажним фитонутријентима монотерпенима (карвон, лимонен, анетофуран) и флавоноидима (кемферол и виценин).

Сматра се да је копар идеална биљка за смиривање организма и стања попут грчева у желуцу, надутости, мањка апетита и слабе пробаве. Умањити ће осјећај мучнине, побољшати задах те вас умирити.

Препоручује се и дојиљама јер потиче излучивање млијека. Етерично уље копра се често користи као инсектицид, али и у козметичкој индустрији.

Биљка копар када је свјежа обилује витамином Ц, који игра значајну улогу у борби са инфекцијама. Миродија је природан извор минерала попут калцијума, бакра, мангана, калцијума, гвожђа, магнезијума.

Бакар има важну улогу у продукцији неких ензима, док калијум утиче на телесне течности и крвни притисак.Ова биљка је богата са антиоксидансима и садржи дијететска влакна која контролишу ниво холестерола, спречава настанак гасова, надимање стомака и отежано варење.

Чај од копра убрзава перисталтику цријева и важан је састојак чајних мејшавина против опстипације и за лијечење хемороида.

Етерично уље мирођије одлично неутралише непријатан задах из уста, смирује напетост, опушта нерве, спречава несаницу и подстиче боље лучење мајчиног млијека.