Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за коруптивна кривична дјела у предмету „Вар“ за организовани криминал, примање мита, дара или других облика користи ради намјештања фудбалских утакмица у БиХ.

Тужилаштво ће у поступку тражити одузимање незаконите имовинске користи од оптужених, те забрану дјелатности и било каквих дужности у фудбалским и такмичарским савезима у БиХ у трајању од 5 година за осумњичене у овом предмету, преноси Клиx.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, подигао је оптужницу против:

1. Владимира Доминковића (рођеног 1967. године у Орашју). Он је оптужен у својству одговорне особе у Фудбалског савезу Федерације БиХ и предсједника Комисије за суце и суђење Фудбалског савеза ФБиХ.

2. Илије Живковић (рођеног 1981. године у Брчком). Он је оптужен у својству одговорне особе у Ногометном / Фудбалском савезу Федерације БиХ и фудбалског суца А листе Прве лиге Федерације Босне и Херцеговине, у Првој лиги Федерације БиХ, за такмичарску сезону 2019./2020.

3. Кенана Бајрактаревић (рођеног 1984. године у Брчком). Он је оптужен у својству одговорне особе у Фудбалском савезу Федерације БиХ и фудбалског суца А листе Прве лиге Федерације БиХ, у Првој лиги Федерације БиХ, за такмичарску сезону 2019./2020.

Оптужени се терете да су, у другој половини 2019. године, оптужени Доминковић, организирао скупину за организовани криминал, у смислу чланка 1. ставак 22. Казненог закона БиХ, ради почињења кривичних дјела примања мита и примања дара или других облика користи, којој су приступили остали оптужени, ради остваривања незаконите имовинске користи.

У оптужници се наводи, да је оптужени Доминковић, као овлаштена особа, делегирао оптужене Живковића и Бајрактаревића за суце на одређеним утакмицама Прве лиге Федерације БиХ, након чега су од управа и представника клубова захтјевали и примили дар у виду новчаних износа од најмање 3.000 КМ па до скоро 7.000 КМ по утакмици, како би заузврат утицали на исход утакмица, а потом незакониту имовинску корист међусобно дјелили.

Детаљно проведеном истрагом полицијских службеника СИПА под надзором тужитеља Тужилаштва БиХ, прикупљеним доказима су задокументована најмање два случаја преузимања новца од стране оптужених, на подручју Чапљине и Добоја, за исходе утакмица које су се играле у Габели и Тешњу.

Оптужени се терете за кривична дјела Организовани криминал у вези са казненим дјелом Примање дара и других облика користи и казненим дјелом-Примање мита.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока и стручних вјештака и презентовањем више десетина материјалних доказа. Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.