Донаторско вече поводом традиционалне манифестације „С љубављу храбрим срцима“ одржано је у Бањалуци, а за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској прикупљено је 1.000.030 марака путем разних донација.

Намјера је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци обезбједи донирано хумано, мајчино млијеко, које је за њих и храна и лијек. За оснивање прве Банке хуманог млијека потребно је скупити око милион конвертибилних марака. У Српској сваке године на свијет дође око 350 пријевремено рођене и тешко обољеле дјеце.

Хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” почела је 2009. године са жељом да се помогне најрањивијим категоријама дјеце. Због епидемиолошке ситуације, донаторско вече организовано је уз прикладан телевизијски програм на Радио-телевизији Републике Српске.

У студију РТРС су вечерас биле и мрвице, дјеца која су рођена прије времена. Једна од њих је и Нера Шукало која данас иде у други разред, а када је дошла на свијет имала је само 1,5 килограм.

Предсједница РС Жељка Цвијановић, под чијим се покровитељством одржава вечерња акција, изразила је задовољство што је иницијатива за донаторско вече проистекла од Удружења “Мрвице”.

– Када се ради о бебама, новом животу, новом почетку, није ствар о новцу већ о доброј вољи да нас окупи око једне хумане идеје. Заиста сам поносна што смо у прилици да организујемо хуманитарну акцију. Поред породичних веза важна је и та веза између породице и друштва – истакла је Цвијановић.

Подсјетила је да је година тешка, али да су се сви потрудили да догађај организују у складу са епидемиолошким мјерама.

Моја жеља је да се ова акција настави и даље, важно је да се као заједница држимо заједно. Република Српска није велика земља, али битно је да покажемо да смо солидарни- закључила је у свом обраћању предсједница Цвијановић.

Премијерка Србије Ана Брнабић јавила се путем видео линка, истичући да и ове године дају велику подршку хуманитарној акцији.

– За Банку хуманог млијека Србија ће донирати 250.000 евра. Надам се да ћемо 2021. године бити заједно у Бањалуци. Никаква пандемија, никакви вируси не могу да се испријече између Републике Српске и Србије – поручила је она.

Начелник Клинике за дјечије болести УКЦ РС Владимир Мирошљевић истакао је да се здравствени радници лавовски боре да помогну пријевремено рођеним бебама, али и мајкама које са својом дјецом пролазе кроз тешке тренутке.

– Нико никада неће моћи да направи формулу која је једнака мајчином млијеку, у којем има све што је беби потребно – нагласио је он.

Појаснио је да се донирано млијеко пастеризује и чува на минус 20 степени и до годину дана.

Прави се простор у УКЦ за Банку хуманог млијека што би требало бити завршено за мјесец дана – рекао је он, истичући да велику сарадњу имају са колегама у Београду који им преносе своја искуства.

Милева Мировић Танић, предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце, позвала је грађане да позову број 1411 како би се прикупио новац за оснивање прве Банке хуманог млијека.

– Банка ће нам омогућити да у сваком тренутку имамо млијека за бебе, то је улагање у нашу дјецу. Надам се да ћемо бити 250. оваква банка у Европи- рекла је она.

У програму су учествовала дјеца из десет градова у Српској, гости из Србије, Словеније и Русије. Дјевојчице и дјечаци плесом и пјесмом покушали су вечерас подстаћи хумана срца да усијају телефоне позивајући број 1411 како би ова идеја заживјела.

Подршка мрвицама стигла је и од Дјечијег хора културног центра Београд, који су отпјевали пјесму за другаре преко Дрине.

Тринаестогодишња Николина Чакаљ из Градишке, побједница 14. Фестивала музичког стваралаштва, пјевала је за све мрвице, а посебно за свог брата Уроша, који је тек дошао на свијет са само 1.240 грама.

Специјална гошћа у студију вечерас била је Марија Марић – Мари Мари, позната београдска поп пјевачица и композиторка, која се бави музичко- педагошким радом са дјецом.

Подршку другарима пружили су и малишани из вртића “Лепа Радић” из Градишке, који похађа чак 14 мрвица, као и млада умјетница из Русије, Вера Кашин.

Од почетка донаторске вечери хуманитарни број 1411 позвало је око 11.200 грађана, а укупно је до сада за Банку хуманог млијека регистровано 66.700 позива.

Укључите се и ви и позовите 1411. За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија РС отворило је рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке.

Број је активан до 31. децембра.