БиХ је уплатила аванс за 1.232.000 доза вакцина, док ће ЕУ за земље Балкана обезбиједити дозе у износу од додатних 70 милиона евра, саопштено је из данас из Министарства иностраних послова у Савјету министра.

У саопштењу се прецизира да је БиХ, путем механизма “Ковакс”, наручила вакцине, које треба да покрију вакцинацију 20 одсто становништва БиХ, те да је најављена и куповина додатних количина.

У складу са релевантним процедурама “Ковакса”, вакцине ће бити постепено испоручиване земљама, како буду добијале сертификате, односно дозволе за употребу од Свјетске здравствене организације, Европске агенције за лијекове и агенције за лијекове у одређеној земљи, наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о БиХ, набавку вакцина координише Министарство цивилних послова.

Из Министарства напомињу да су, за разлику од БиХ, у Хрватској, која је члан ЕУ, већ почеле испоруке вакцина, док је Србија, осим учешћа у “Коваксу”, склопила и директне комерцијалне споразуме о набавци са произвођачима вакцина.

– Надлежне институције су у сталном контакту са Европском комисијом и земљама чланицама ЕУ с циљем обезбјеђивања додатних количина вакцина за БиХ кроз механизме ЕУ – истиче се у саопштењу.

На састанку министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем 18. децембра главна тема је била обезбјеђивање додатних количина вакцина, које требају да буду испоручене у што краћем року, наводе из Министарства иностраних послова.

Европска комисија је у понедјељак, 28. децембра, усвојила одлуку о додјељивању 70 милиона евра земљама Балкана, у оквиру инструмента “ИПА два” за набавку вакцина, а у оквиру механизма набавке ЕУ.

Циљ тог пакета је да се омогући земљама Балкана што скорији почетак вакцинације, посебно најугроженијих категорија становништва, додаје се у саопштењу.

Из Министарства истичу да надлежне институције БиХ врше убрзане припреме како би се створили предуслови за пријем вакцине и почетак вакцинисања.