Ограничена меморија вашег Андроида врло се лако може попунити, а апликације често стварају нове датотеке како би сачувале неке информације. Привремени подаци носе заједничко име „cache“ (односно, „кеш“). Можете да покушате да је очистите ако вам цијели телефон спорије ради, или само нека апликација.

Ваш телефон користи привремене податке у датотекама, којих се брзо „сјети“ кад год отворите апликацију. На примјер, Спотифy можда сачува ваше често коришћене листе пјесама да не би морао поново да их учитава сваки пут, а Chrome чува велике фотографије са неких страница да не би морао опет да их учитава кад је посјетите.

Кеш меморија корисна је само у „свом“ програму – просто речено, Спотифy не користи кеш меморију Инстаграма. Након што апликација одлучи да складиштени подаци више нису корисни, одбациће их заједно са придруженим кеш подацима.

Кеш се не користи само на Андроидима – он постоји и у прегледаћима, софтверу и оперативним системима. Без њега би ваш рачунар учитавао фотографију са интернета или апликације изнова, сваки пут кад бисте им приступили.

Како избрисати кеш меморију на Андроиду?

Модерне верзије омогућавају брисање кеша за поједине апликације. „Корумпирана“ кеш меморија обично значи да апликација неће исправно радити. Ако сте у стисци са простором, брисање кеш меморије у апликацијама могло би вам дати неколико мегабајта простора.

Овако можете избрисати кеш меморију на Андроиду 11 (и неколико раинијих, јер принцип је мање-више исти).

* Отворите Settings и бирајте Storage.

* Отхер Аппс ће вас одвести на листу апликација инсталираних на вашем телефону.

* Изаберите апликацију чију кеш меморију желите избрисати. Да бисте открили која заузима највише простора, притисните на три тачкице у горњем десном углу екрана и бирајте опцију „Sort by size“.

* На инфо страници апликације одаберите опцију Clear Cache.

Ако се одлучите за Clear Storage, обрисаћете све податке које апликација користи – добићете верзију коју сте имали кад сте први пут инсталирали апликацију.