Налагање бадњака у порти Романијске Лазарице: Најрадосније рођење дочекује се са пуно наде (ВИДЕО)

Бадњи дан и вече ове 2021. године окупани су кишом и сусњежицом. Старе главе су говориле да ће, према вјеровању, година бити родна и плодна и да ће нићи свако сјеме које човјек баци у земљину утробу. Са надом и вјером да ће им Бадње вече донијети мир и благостање, а Божић и Христово рођење радост, бројни вјерници окупили су се у порти Романијске Лазарице, како би заједно са свештенством Црквене општине Соколац наложили бадњаке.

Након вечерње молитве у цркви Светог пророка Илије, лијепих жеља и благослова, свештеници соколачке богомоље, заједно са народом положили су бадњаке на жар, уз жеље да најрадосније рођење у години дочекају у здрављу, срећи и породичној слози.

На толеранцију и слогу позвао је и начелник општине Соколац, Милован Бјелица, који је поред честитке и традиционалног хришћанског поздрава „Мир Божији, Христос се роди“, суграђанима поручио да његују слогу и јединство, јер је то једини гарант опстанка у тешким временима која су испред нас.

– Тешка времена су иза нас, а нису лакша ни она која нам долазе. Ни ова година сигурно неће бити лака, али уз слогу и разумијевање имамо веће шансе да превазиђемо све недаће. Потребно је сачувати и народ и институције Републике Српске, јер ће удараца сигурно бити. Заједно можемо побиједити сва искушења, а нашим суграђанима још једанпут желим много здравља, среће, љубави и да нам ова година буде и економски напреднија и боља од протекле, казао је начелник Бјелица.

Традиционалном налагању бадњака присуствовали су и чланови Удружења „Свети Василије Острошки“ из Сокоца.

Традиционално налагање бадњака обављено је вечерас у порти Манастира Светог Георгија на Равној Романији, Манастира Свете Тројице у Озерковићима и Манастира Пресвете Богородице у Кнежини, те у портама храмова у Ћаваринама, Стјеницама и на Видрићима код Сокоца.