Фото: СРНА

Члан соколачког Удружења грађана „Аурора“ Дивна Поповић Гајовић /58/ представила је нова умијећа златних женских руку – узорке златовеза и новоизатканих украсних трака рађених на малом разбоју, од којих је направила привјеске.

Она прича Срни да су жене Секције за друштвену активност, која дјелује у оквиру соколачког Удружења „Аурора“, завршиле вишемјесечну обуку за златовез, за више начина пуног веза и ткања на малом разбоју.

Циљ – израда тканица

Након што је научила да тка на малом разбоју, познатијем као „коњић“, што до сада никада није самостално радила, Дивна је одлучила, како каже, да почне да тка праве тканице, односно вишебојне појасеве ширине 14 центиметара од танке вунене нити који су дио традиционалне романијске народне ношње, гдје доминира црвена боја.

– Прво сам на `коњићу` изаткала тробојну траку у бојама српске заставе ширине два центиметра, а потом су моје траке постајале шире. Крајњи циљ је да пређем на израду уникатних тканица, које су као дио народне ношње препознатљиве и као аутохтони сувенир мог краја – каже Гајовићева, поносна због нове научене вјештине.

Дивна тренутно тка ужу траку комбинацијом љубичастих и жутих конаца, дужине 2,5 метара, што ће бити додатни модни детаљ на женском костиму који ће сама сашити.

Планирала је, истиче она, да на „коњићу“ тка и траку ширине шест центиметара од које ће правити уникатне подметаче чији дизајн ће прилагодити завичајном поднебљу и народној традицији.

Гајовићева је, присјећа се, научила да плете прије поласка у први разред основне школе, а потом се, вођена креативношћу и љубављу према рукотворинама, усавршавала у хеклању, шивењу, производњи свих видова накита и украсних предмета традиционалним и савременим техникама, што је представила на бројним изложбама, али јој је ткање остало тајна коју је тек недавно докучила и сада се усавршава у томе.

– Ткање сам научила захваљујући ментору Добрили Боби Ашкрабић из Београда, почевши са ткањем уских трака на `коњићу`, а послије ћу прећи на велики разбој и то ће бити мој већи подухват, што једва чекам да испробам – радује се Дивна.

Жене чланице „Ауроре“ су минулог љета на радионицама уз ментора, осим рада на малом разбоју, научиле златовез и више бодова веза који се користио у ранијем периоду у неким крајевима Србије.

– Научиле смо вез пешкира и црквених симбола и обиљежја, што до сада нисмо имале прилику да видимо и који воде поријекло још од средњег вијека, све захваљујући нашој менторки – нагласила је Дивна.

Она планира и даље да сарађује са представницом Удружења „Двије руке“ из Источне Илиџе, уз чију помоћ је и организована радионица за плетиље и везиље из Сокоца.

Према њеним ријечима, чланице „Ауроре“ су на радионицама бодом златовеза на платну извезле гласиначка колица, званични туристички сувернир општине Соколац.

Сарадња са сличним Удружењима

Предсједник Удружења „Двије руке“ Добрила Боба Ашкрабић, која је и била ментор на радионици организованој за соколачке везиље, рекла је Срни да је мали разбој „коњић“ погодан за почетнике и да се на њему ткају траке ширине до 15 центиметара, подесне за појасеве, ташне и плоске /пљоске/.

Ашкрабићева додаје да су соколачке везиље успјешно прошле обуку и за вез по шеми старих ћириличних слова и манастирске орнаментике, што је за њих било новина, те су изразиле жељу да их обучи и за ткање на великом разбоју, о чему ће се, како вјерује, накнадно договорити.

Она истиче да ће неколико жена са Сарајевско-романијске регије ове године, први пут на специфичан начин због пандемије, учестовати у такмичарском дијелу манифестације „Дунавски вез“, коју организује Удружење „Златне руке“ у Бачкој Паланци.

Ашкрабићева је додала да су жељу да се окушају у везу „дунавске руже“, према шеми која им је унапријед уручена, изразиле Биљана Папаз Његовановић из Источног Новог Сарајева, Борка Јешић из Рогатице, Нада Тошић и Дивна Поповић Гајовић из Сокоца, у настојању да покажу шта знају и умију у његовању традиције и других крајева.

Жене соколачког Удружења грађана „Аурора“ већ годинама учествују на свим манифестацијама у Српској, на којима се окупљају чувари традиције и културне баштине и промовишу рукотворине по којима се препознаје Сарајевско-романијска регија.

Секција за друштвену активност жена окупља око 50 жена, а основана је 1984. године у Сокоцу.