Дан Републике Српске обиљежен у Сокоцу: Српска је симбол храбрости и понос сваког Србина (ВИДЕО)

0

Дан Републике Српске и крсна слава обиљежени су данас у Сокоцу полагањем вијенаца на централно спомен – обиљежје на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“, уз јасну поруку да је Српска симбол храбрости и понос сваког Србина, а да они, који су дали животе за њу, не смију, нити ће бити заборављени.

Честитајући Дан Републике Српске, предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Регионалног одбора Борачке организације Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић је нагласио да је „Мали Зејтинлик“ најсветије мјесто које Република Српска има.

– Сви добро знају да је исељавањем Срба из Сарајева 1995. године и изношењем посмртних остатака најмилијих на ову земљу, стављен печат на РС и дефинитивно овјерено њено постојање. Прослављаћемо овај Дан и сјећати се бораца што су своје животе или дијелове тијела дали за њено стварање. Искрено, жао ми је што овдје нису присутни људи који су требали да буду, који данас лијепо живе у РС, за разлику од бораца који живе по селима, у шупама, без крова, струје, воде и без икаквих примања – категоричан је Лалић.

Вијенац је положио и предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац. Он се захвалио општини Соколац, која је у то вријеме изашла у сусрет и помогла када је било најтеже.

Ово је највеће Војничко гробље преко Дрине. Треба, не само данас, него сваки дан да долазе наша дјеца, грађани РС, да виде ове гробове и схвате шта је било и шта се дешавало током рата у Сарајеву. Не могу да не искажем незадовољство, што први људи РС данас нису овдје, да се поклоне овим жртвама, али и поред тога поносан сам што је имамо, живјела Република Српска – поручио је Шеховац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, честитао је 9. јануар – Дан Републике Српске, породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима, демобилисаним борцима и свим грађанима РС.

– На данашњи дан прије 29 година, посланици српског народа у Народној скупштини Босне и Херцеговине су изашли из скупштине, јер нису могли да се договоре са представницима бошњачког и хрватског народа да се не одвајају од Југославије, да не разбијају тадашњу државу. Као компромисно рјешење су формирали Скупштину српског народа – Народну скупштину, која и данас траје. Захвалан сам свим делегацијама које су дошле на Соколац, да одају поштовање сахрањеним на овом светом мјесту, јер је оно веома битно и има значајну улогу. Желим да поручим, да овај Дан обиљежавамо за младе људе, који су рођени у Српској и оне који ће тек да се роде, да је воле, чувају и изграђују – истакао је Бјелица.

У има делегације Града Источно Сарајево, вијенац су положили замјеник градоначелника Данко Вучетић и потпредсједник Скупштине Мирослав Дивчић.

– Наша Република Српска је настала као животна потреба опстанка српског народа на просторима западно од ријеке Дрине. Ово, али и остала света мјеста широм РС, гдје је сахрањено око 23.000 бораца и 4.000 цивила нам говоре и вјечно опомињу да нема никаквих калкулација око Републике Српске. Без обзира на политичке разлике, примарни циљ свих нивоа власти и грађана јесте њено очување и јачање, јер само јака и стабилна Република Српска је основно у мислима свих њених грађана – казао је Вучетић.

Обиљежавању Дана Републике Српске у Сокоцу, присуствовао је и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, који је новинарима истакао да је Република Српска створена у миру, а одбрањена у рату.

Данас имамо трајну творевину са ове стране Дрине, која гарантује српском народу у Босни и Херцеговини мир, стабилност и државотворност. Ми смо неко, ко данас носи одговорне функције у Републици Српској, мора да се стара да народ живи у бољим, просперитетнијим и погоднијим условима, да млади људи не одлазе и то треба да буде мисија свих будућих покољења – рекао је Божовић.

Након полагања вијенца на централни крст „Малог Зејтинлика“, предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић је изјавио да је Дан Републике Српске дан који сви грађани славе без обзира на политичке идеологије.

Војничко гробље ,,Мали Зејтинлик” је посебно мјесто, јер су ту заједно сахрањени војници и цивили погинули на сарајевском ратишту. Ово мјесто носи пуно симболике и веома је значајно за стварање Српске – додао је Шаровић, који је изразио увјерење да ће се и у будућности прослављати овај празник, али у много бољој атмосфери.

Поред наведених делегација, вијенце су положиле Борачке организације општина Соколац и Рогатица, Општински одбор СНСД-а, као и организације и удружења проистекли из одбрамбено – отаџбинског рата.

Ове године, Дан Републике Српске се прославља под симболичним слоганом „У срцу велика“, а бројне куће у Сокоцу истакле су заставе тробојке, које на скроман начин али достојанствено и са поносом указују на значај обиљежавања овог датума.