Поводом крсне славе и Дана Републике Српске, портал ,,Соколац-срце Романије” усклузивно објављује писмо др Радована Караџића, првог предсједника РС упућено Слободану Милошевићу, тадашњем предсједнику СР Југославије.

Писмо које се почиње присјећањем др Караџића на разговор са Милошевићем у јесен 1991.године упућено је 12.октобра 1995.године.

Иначе, Др Радован Караџић, био је један од вођа студенстких протеста у Сарајеву 1968. године. Главни захтјев студенета које је Караџић предводио, била је демократизација друштва.

Мало је познато да је Караџић као студент волонтирао у Данској, а медицину је специјализирао у САД-у. Добио је посао на државном Универзитетском медицинском центру у Сарајеву одмах након дипломирања. Био је одличан студент.

Као студент био је пјесник (што је и дан данас), лијево оријентисан бунтовник и активан учесник студентских протеста.

У Сарајеву је водио протесте са Милорадом Екмечићем, Рајко Петровим Ногом. Памти се Караџићев говор 1968. на згради Филозофског факултета у Сарајеву.

Био је уредник листа “Поноћник” и писао поезију, те члан Савеза комуниста, из којег је био избачен због текста на тему студентских протеста у Новом Листу. На почетку студирања упознао је будућу супругу, Љиљану Зелен.

Након двије године забављања, Љиљана је остала трудна, па су се 1967. вјенчали, а неколико мјесеци касније добили су и кћерку, Соњу.