Обиљежено 27 година од погибије Зорана Цвијетића (ВИДЕО)

0

У Сокоцу и Источном Сарајеву данас је обиљежено 27 година од смрти Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске Аутономне Области Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности. Чланови породице и пријатељи посјетили су данас његов гроб у Сокоцу. Син покојног Зорана, Сергеј Цвијетић, захвалио се свима који чувају успомену на његовог оца:

– Прошло је 27 година од када је тата погинуо и сваке године родбина и пријатељи изађу на гробље заједно са нама. Мами и мени много значи зато што се успомена на тату одржава и поред времена које пролази. Пунио нам је срце када видимо да његови пријатељи и саборци такође обиљеже овај дан и сјете се како њега тако и других колега који су страдали у рату. Овом приликом бих желио да се захвалим Удружењу ветерана служби безбједности и Радовану Пејићу који се сваке године потруди да се овај дан не заборави, рекао је Цвијетић.

У Источном Сарајеву, на мјесту погибије Зорана Цвијетића, на спомен-обиљежју код Електотехничког факултета служен је помен, а цвијеће су положилиле делегације МУП-а Републике Српске, Удружења ветерана, града Источног Сарајева и његових општина, као и борачких организација.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Горан Мачар истакао је да ветерани службе безбједности и Град Источно Сарајево не заборављају хероје:

– Зоран Цвијетић је неспорно херој српског народа и понос и Министарства унутрашњих послова и Ветерана служби безбједности. Најмлађи начелник који је дао велики допринос у изградњи Републике Српске, а посебно у њеној одбрани, и одбрани српског народа. Увијек ћемо подсјећати политичаре, без обзира јесу ли на позицији или у опозицији, да су хероји на првом мјесту, и са овог мјеста поручити свима онима који не воле Републику Српску, да је Српска реалност, рекао је Мачар и поручио политичарима у Републици Српској да Српска опстаје само ако је економски одржива и ако њени хероји, као и породице погинулих хероја, могу достојанствено да живе.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што град Источно Сарајево и његове општине те Удружење ветерана, његују успомену на дан када је Цвијетић страдао.

– Зоран Цвијетић је био изузетан човјек који је свој живот уградио у темеље Републике Српске. И поред бројних опасности он није дозволио да се сједиште центра служби безбједности премјести из Српског Сарајева на неко безбједније подручје, јер је сматрао да ће тако народ изгубити повјерење у Републику и њене институције. Хвала свима који чувају успомену на Зорана. Наставићемо и даље да његујемо ову традицију, да је пренесемо на младе, и никада не смијемо дозволити да се забораве дјела оних људи који су стварали Републику Српску, а један од њих је и Цвијетић, нагласио је Бјелица.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић истакао је да је крајем прошле године једна улица у овој општини названа његовим именом.

– Цвијетић је истински херој новог доба који је дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске, прво као припадник МУП-а и начелник Центра, а послије као неко ко је дао свој живот, заједно са 782 припадника МУП-а, за очување Републике Српске. На нама, као и представницима институција и локалних заједница је да гајимо сјећања на покојног Зорана, као и на све покојне борце Републике Српске, поручио је Катић и додао да су Удружењу ветерана у овој општини додијељене кацеларије, као начин да се истргну из заборава припадници Војске Републике Српске и МУП-а. Да се не заборави, али и да се не понови.

Зоран Цвијетић, који је био и начелник Сарајевско-романијског центра служби безбједности, погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.