Од сутра, 15. јануара, почиње да се примјењује нова Листа лијекова који се издају на рецепт на којој се налазе нови лијекови које до сада Фонд здравственог осигурања РС није финансирао, попут лијекова за лијечење хроничне опструктивне болести плућа, дијабетеса, те кардиоваскуларних обољења.

Неки од нових лијекова од сутра ће бити доступни на Листи А, гдје је партиципација 10 одсто за оне који нису ослобођени плаћања ове обавезе, а осигураници који су ослобођени плаћања партиципације не плаћају ништа за ове лијекове.

– Један од нових лијекова који је уврштен на Листу А и који је од сутра доступан на рецепт је лијек за хроничну опструктивну болест плућа (трокомпонентнилијек ”беклометазон,формотерол, гликопиронијум бромид стлачениинхалат”). Осим њега на Листу А од сутра су доступне капи за дјецу ”холекалциферол” у већем дозном облику у односу на досадашњи облик, чиме ће се поједноставити примјена овог лијека. На Листу А уврштен је и нови лијек за дијабетес типа два (”семаглутид”). Наглашавамо да се овај лијек набавља путем јавних набавки, па ће осигураницима бити доступан након спроведеног тендерског поступка. Иначе, све нове лијекове прописиваће надлежни љекари у складу са медицинским индикација – саопштили су из ФЗО РС.

Наглашавају да су сви поменути лијекови су савременији и омогућиће комфорнију примјену за осигуранике, а истовремено доприносе и рационализацији трошкова.

– И на Листу Б гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике без изузетка, од сутра су осигураницима доступни нови лијекови које Фонд по први пут уврштава на листу. Примјера ради, осигураницима са хроничном срчаном инсуфицијенцијом на препоруку љекара од сутра ће на овој листи бити доступна три дозна облика лијека ”сакубитрил, валсартан филмтаблет”. Овај лијек је уврштен на препоруку Удружења кардиолога РС који сматрају да ће се увођењем овог лијека смањити број хоспитализација и побољшати квалитет живота обољелих. На Листи Б биће доступна и нова доза лијека ”триметазидин” за ангину пекторис, који се, такође, прописује на препоруку кардиолога. Увођењем нове дозе смањује се број терапија овог лијека на једну дневно, што је још једна предност за обољеле – објашњавају у ФЗО РС.