У Планинарском друштву „Гласинац“ у Сокоцу истичу да су прошле године активно радили на проширењу туристичке понуде на Романији и у општини, те је изграђена ферата „Соколов пут“ за љубитеље адреналинских спортова, а у току је и спровођење пројекта „Магична пењалишта“, којим је осмишљено 30 смјерова за пењање, намијењених и почетницима и професионалцима.

Секретар „Гласинца“ Вера Мијатовић рекла је Срни да су користи пројекта „Магична пењалишта“ – мапирање потенцијала, едуковање кадра, те интернет презентације, телефонске апликације, као и генерална промоција под заједничким називом „Магична пењалишта БиХ“.

Према њеним ријечима, теренске активности на овом пројекту очекују се на прољеће.

Она је напоменула да је обезбијеђена стаза вија ферата /челични пут/ „Соколов пут“, направљена у оквиру пројекта „Уживај у Сарајевско-романијском региону“, а званично отворена 22. новембра прошле године.

За више од 40 дана, навела је она, челичним путем по романијским стијенама, прошле су стотине планинара, љубитеља природе и адреналинских спортова.

Она је подсјетила да се општина Соколац, у оквиру пројекта „Вија Динарика“ пријавила са пројектом „Финализација радова на објекту Планинарски дом `Црвене стијене`“, који је подржао Развојни програм УН, а радови ће почети чим временске прилике дозволе.

– Планинари су одушевљени што је град Источно Сарајево, кроз јавне позиве за подршку пројектима невладиних организација, подржао њихов `Саградимо планинарски дом `Црвене стијене` на Романији`, а општина Соколац пројекат `Оаза мира – добро дошли на Романију` – рекла је Мијатовићева.

Она је нагласила да су прошлу годину планинари обиљежили организовањем планинарских излета на Црвене стијене, најатрактивнији видиковац планине Романије, те учешћем на радним акцијама чишћења, трасирања и маркирања планинарских стаза на матичној планини, као и грађевинским радовима на Планинарском дому „Црвене стијене“.

Планинари су се истакли и волонтерским ангажовањем на почетку пандемије вируса корона, походима на десетак планина у окружењу, те у ходочасничким путовањима романијским манастирима и посјетама манастирима у БиХ.

У сарадњи са Омладинском банком Соколац и Фондацијом „Мозаик“, Планинарско друштво „Гласинац“ реализовало је пројекте „Разгледница са Романије“ и „Бициклизам као стил живота“, те неколико сличних пројеката са градом Источно Сарајево.

Мијатовићева је подсјетила да је на измаку 2020. године „Гласинац“ остао без активног члана Милоша Бајагића /46/, учесника бројних планинарских похода, радних и хуманитарних акција, усљед његове преране смрти.