Једина дјевојка такмичар у шестом традиционалном пливању за Часни крст на ријеци Жељезници, Јелена Симовић из Фоче, прва је стигла до Крста на ријеци Жељезници у Војковићима.

Џентлменски потез преостала 44 мушка такмичара, при старту, дозволио је Јелени да прва стигне до Часног крста на ријеци, те тако постане шести освајач ове традиционалне манифестације, која се одржава у организацији Српске православне црквене општине Војковићи, СКУД „Војковићи“ и Џудо клуба „ФАМОС“, а уз подршку општине Источна Илиџа.

Побједница Јелена Симовић рекла је новинарима да јој је ово други пут да плива за Часни крст на Жељезници, али први пут да побиједи.

– Сјајан је осјећај, у суштини предиван, те га препоручујем свима да пробају, ако осјете да је то оно што желе. Момци су као и увијек џентлмени и заиста су дивни, ми смо данас сви побједници јер смо на оваквом минусу ускочили у ледену воду, тако да ову награду ја посвећујем управо овим херојима и џентлменима – рекла је Симовићева.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да нису дозволили да се ова традиција пливања за Часни крст на Жељезници прекине, те додао да ће се, ако Бог да, пливати још дуго година.

– Користим прилику да честитам свим учесницима и побједнику, дјевојци која је уз витешку храброст отпливала 33 метра у хладној Жељезници, на минус шест степени Целзијуса, тако да оно што могу је да лично и у име општине честитам и да кажем да је она данас витез Часног крста – рекао је Божовић.

У име организатора манифестације новинарима се обратио Ранко Скакавац који је рекао да се ове године на шесто традиционално пливање за Часни крст пријавило 47 такмичара, док се на данашњем пливању појавило њих 45.

Он је истакао да је „сами Бог подарио данашњи лијеп и сунчан дан у Војковићима“, те да није пандемије вируса корона да би сигурно на овој манифестацији учествовало и више од 50 такмичара у пливању за Часни крст.

Подсјећамо, Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Жељезници одржава се већ шесту годину заредом, а досадашњи побједници осим Јелене Симовић били су Борислав Отовић (2016), Ненад Лубура (2017), Градимир Миладиновић (2018), Сара Самарџић (2019) и Градимир Миладиновић (2020).

Побједнику овогодишњег пливања начелник општине Маринко Божовић је уручио златник, медаљу и захвалницу, док су и осталим данашњим учесницима уручене дипломе и медаље.