Прототип супербрзог воза, названог „супер метак воз маглев“, који развија максималну брзину од 620 километара на сат, сишао је са производне траке у Ченгдуу, главном граду провинције Сечуан на југозападу Кине.

Са том брзином, тај воз ће бити најбрже копнено превозно средство на свету.

То је први воз ове врсте који користи високотемпературну суперпроводљивост маглев технологије (магнетна левитација – између воза и шина не постоји контант па тиме ни сила трења), а у целости је пројектован и произведен у Кини, наводи Синхуа.

Високотемпературни суперпроводљиви маглев воз се разликује од постојећих маглева који користе технологију суперпроводљивости ниских температура или нормалну проводљиву магнетну левитацију, а ова промена ће омогућити стабилнију вожњу воза.

Направљен од лаганих карбонских влакана, с „носом“ у облику метка и тенологијом високотемпературне суперпроводљивости, прототип овог воза је креиран да развија максималну брзину од 620 километара на сат и вероватно је најбрже копнено возило на свету, истиче кинеска новинска агенција.

Професор Хе Чхуан је рекао новинарима на презентацији да би воз могао да постане оперативан у наредних три до десет година.