Филип Калнак (28) и Мијо Чабраја (26) из Пореча у Хрватској, који се доводе у везу са више тешких кривичних дела, ухапшени су прекјуче у Бањалуци.

Они су, приликом рутинске контроле, заустављени у аутомобилу БМВ, којим је управљао Калнак. Провером докумената утврђено да је за Чабрајом раније била активна међународна Интерполова потерница, и да се ради о безбедносно интересантним лицима. Будући да нису имали пријављено боравиште у Српској, обојица су ухапшена.

Полицијски службеници контролисали су возило БМВ којим је управљао Ф. К. У возилу се као сувозач налазио М. Ч., а проверама је утврђено да је за њим била расписана међународна потерница због тешке крађе – рекла је портпарол ПУ Бањалука Данијела Мучибабић.

Извор близак истрази каже да Калнак и Чабраја важе за опасне криминалце. У Хрватској се доводе у везу са више тешких кривичних дела извршених у тој земљи, док у БиХ не пролазе кроз кривичне евиденције.

– Оперативни подаци указују да се ради о криминогеним лицима, која се нису случајно налазила у Бањалуци – каже извор из полиције.

Он појашњава да истражни органи у Хрватској Калнака и Чабрају доводе у везу пљачкама банкомата који су “дигнути у ваздух” у јуну прошле године, у поречким насељима Фленги и Тар. Детонације су одјекнуле у размаку од пола сата и том приликом нико није повређен.

СЛЕДИ ДЕПОРТАЦИЈА?

Након хапшења држављани Хрватске спроведени су на криминалистичку обраду, након чега ће се одлучити да ли ће бити депортовани из земље.

– Ф. К. и М. Ч. предати су Теренском центру за странце у Бањалуци на даље поступање – рекла је Данијела Мучибабић.

Под истрагом су за учешће у пљачки комбија приватне агенције за обезбеђење у Ново Васи у јулу 2017. Хрватски медији писали су да су комби пресрела три разбојника и уз претњу ватреним оружјем разоружали радника обезбеђења и отели му новац који је превозио. Према незваничним информацијама, радило се о новцу поречког Аква-парка.

Доводили су се у везу са разбојништвом над поречким угоститељем коме је 21. јула 2016. украдено 1,5 милиона куна. За то дело раније је осуђен Иван Ш. док његовом саучеснику у недостатку доказа нијесуђено. Осумњичени су и за провалу у тржни центар “Кауфланд” 5. септембра 2015. у Поречу. Радник обезбеђења лопове је затекао у провали, али пљачку није спречио јер су му запретили оружјем и побегли с новцем.