Фото: Катера

За прву акцију добровољног давања крви у овој години, коју, уз поштовање епидемиолошких мјера на Палама организује Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, у сарадњи са Заводом за трансфузију Болнице „Србија“ из Источног Сарајева, пријављено је 70 добровољних давалаца.

Акција је организована у сали Скупштине општине Пале.

Шеф Службе трансфузије у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је новинарима да су резерве крви тренутно смањене и да је свака доза врло битна.

Са овом данашњом акцијом резерве ћемо попунити – нагласила је Лукићева и додала да је на подручју Сарајевско-романијске регије прошле године, захваљујући великом броју акција, повећан број јединица крви.

Она је рекла да су успјели да помогну и другим службама, а успут и да задовоље све потребе за крвљу пацијената који леже у болници „Србија“.

Добровољни давалац крви Миро Калем рекао је да је крв дао више од 20 пута, а у посљедње вријеме даје свака три мјесеца.

– Давање крви има вишеструки значај, јер оно мало што ми дамо некоме значи много. Спасавају се многи људски животи – истакао је Калем и апеловао на грађане, који нису добровољни даваоци крви, да се прикључе и дају крв.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је Удружењу за организовање данашње акције у празничним данима, изражавајући задовољство што акција креће из ове локалне заједнице.

– Као домаћин надам се да ће крв на располагању имати Болница `Србија` у Источном Сарајеву и све установе којима буде требала драгоцјена течност – изјавио је Југовић и позвао све грађане који нису знали за данашњу акцију да се одазову на наредну која буде организована.

Члан Управног одбора Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Маријана Крсмановић рекла је да су, због поштовања епидемиолошких мјера, направили другачију организацију и акцију подијелили у одређене термине.

Крмановићева је истакла да је Удружење током протекле године на подручју града Источно Сарајево организовало 11 акција добровољног давања крви, током којих су увидјели колико је народ хуман.

Акција добровољног давања крви трајаће до 15.00 часова.