Камере постављене на улицама широм Републике Српске увелико су помогле полицајцима у разоткривању криминалаца и бјегунаца са мјеста саобраћајних несрећа, а “исписале” су казне и возачима нерегистрованих возила.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС наводе за “Глас Српске” да су у сарадњи са општинама и градовима у оквиру пројекта “Безбједан град” у 27 локалних заједница успоставили систем видео-надзора јавних површина те да је у току постављање система у 16 локалних заједница.

– Пројекат подразумијева успостављање система видео-надзора јавних површина, тргова, паркова, објеката, мостова, улица, раскрсница, паркинга, спортских објеката, с циљем превентивне заштите грађана и њихове имовине, али и ради борбе против криминала, тероризма и других облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира – појаснили су у МУП-у. Истакли су да је на подручју Бањалуке и Бијељине у току инсталирање камера те да би требало да буде завршено до краја године.

– У овој години почиње имплементација пројекта у Мркоњић Граду и Лакташима – додали су у МУП-у.

Појашњавају да неке од камера које се инсталирају у оквиру овог система имају могућност аутоматског препознавања регистарских таблица (АНПР), али немају могућност детекције прекршаја коришћења мобилног телефона и невезивања безбједносног појаса у моторном возилу. Такође, додају, ове камере немају могућност препознавања лица, како о томе појединци спекулишу.

– Аутоматски препознају регистарске ознаке, на основу чега се у случају истека регистрације возила и прекршајни налог упућује поштом на адресу лица на које је возило регистровано – појаснили су у МУП-у.

Нагласили су да се ефекат примјене система у неким заједницама већ види.

– Овај систем је у Добоју за годину дана помогао у рјешавању већег броја кривичних дјела, као што су крађе и запаљење аутомобила, провале у угоститељски објекат, расвијетљено је седам крађа погонског горива, провала у спортску кладионицу, а помоћу видео-надзора идентификован је мигрант који је провалио у џамију у том граду – навели су у МУП-у.

Осим тога, расвијетљена су кривична дјела у којима су се исте таблице појављивале на различитим возилима, а уз помоћ камера идентификована су и лица која су проузроковала три саобраћајне несреће са материјалном штетом, а потом се удаљила са лица мјеста. У МУП-у наводе да је помоћу камера на подручју Полицијске управе Источно Сарајево расвијетљено девет крађа, разбојништво, неколико случајева фалсификовања, као и кривично дјело прогањања.

Све снимке чува МУП и службеници овог министарства једини имају право прегледа снимака, а приликом подешавања камера води се рачуна о заштити приватности грађана.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је за “Глас Српске” да је велики значај ових камера у томе што скенирају и идентификују регистарске ознаке возила и с те стране знатно ће бити смањен број нерегистрованих возила у саобраћају.

– Уколико је неко спреман да се упусти у тај ризик и управља нерегистрованим возилом, сигурно је спреман и да крши друге прописе, да вози брже него што је дозвољено или под утицајем алкохола. Уводећи ред у том сегменту сигурно да систем видео-надзора има позитиван ефекат и на све остале аспекте безбједности саобраћаја – рекао је Радовић.

Убиство

У Министарству унутрашњих послова РС навели су да су, захваљујући систему видео-надзора полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево пронашли возило отуђено у Кантону Сарајево.

– Уз помоћ овог система расвијетљено је убиство Амара Капиџића у Кантону Сарајево те је лоциран и лишен слободе Кемал Чаушевић, који је 5. новембра извршио кривично дјело убиство – навели су у МУП-у.