Уважени суграђани,

Као одговоран човјек и начелник у служби грађана, желим да вам овим путем одговорим на питања која су у име дијела грађана наше општине поставили моји политички противници на својим интернет страницама.

Сматрам да сви становници наше општине имају право и прилику да бирају и да буду бирани како на локалним тако и на општим изборима. То су демократске тековине које су на нашим просторима заживјеле захваљујући политичкој борби Српске демократске странке.

3.Соколац је једина општина у Републици Српској која нема организацију Црвеног крста. Укинута је прије седам година, одмах након доласка на власт одлазећег начелника Општине, господина Милована Бјелице.

Од цјелокупне улоге ове организације, остало је повремено дијељење по неког пакета, уз неизоставно фотографисање за пропагандне потребе општинске странице, обавезно у мајицама са знаком Црвеног крста, институције која у Сокоцу не постоји.

Данашње питање гласи:

Зашто сте укинули Општинску организацију Црвеног крста Соколац?

Општина Соколац није ни оснивач нити је угасила организацију Црвеног крста у Сокоцу.

Црвени крст Републике Српске, а самим тим и општинске организације, су невладина организација које се финансирају издвајањем процента који долази од приређивања игара на срећу, те чланаринама, а може и не мора да дио долази и од општинских власти.

Скупштина Црвеног крста Соколац на челу са професором Жарком Ковачевићем је 31. марта 2016. године донијела одлуку о гашењу ове организације. У образложењу је наведено да је то учињено због немогућности да обавља задатке због којих је основана, због тешке финансијске ситуације, неплаћених доприноса и блокаде рачуна. Те да и поред одлуке да се са професионалног пређе на волонтерски рад 2015. године ова организација није могла реализовати зацртане циљеве и пословала је са губитком.

Тврдња да је ова организација укинута одмах након доласка мене на чело општине Соколац је злонамјерна и представља неупућеност оних који нису живјели политички и друштвени живот наше општине у том периоду, а који мисле да политика странке коју представљају почиње од њих, те да они нису одговорни у првом реду морално за поступке својих претходника.

Заинтерсовани грађани могу да провјере судске одлуке, да погледају проблеме који су пратили ову организацију у Сокоцу. Црвени крст у нашој општини је имао судски спор са Психијатријском болницом у Сокоцу, која је потраживала пословни простор у којем се налазио Црвени крст.

Такође велики проблем представљало је неосновано и незаконито отпуштање директора, те довођење друге особе, чиме се ова организација нашла пред тужбом, те јој је пословање отежано до коначног гашења. Када је пресуда стигла тек тада су се обратили општини Соколац тражећи да се исплати накнада, а на то нисам био дужан да пристанем.

Од цјелокупне улоге ове организације, остало је повремено дијељење по неког пакета, уз неизоставно фотографисање за пропагандне потребе општинске странице, обавезно у мајицама са знаком Црвеног крста, институције која у Сокоцу не постоји”

Што се тиче ове тврдње, она је још један показатељ слабе упућености у живот и дјеловање организација на подручју наше општине, наиме постоји градска организација Црвеног крста Источно Сарајево, а Соколац је дио града Источно Сарајево, самим тим с пуним правом чланови и волентери из Сокоца и других општина са подручја нашег рада обављају своју хуману мисију.