Сам назив валеријане потјече од латинске ријечи ”валере” што значи „бити здрав/бити добро“. Биљка валеријана цвијета од свибња до коловоза, а цвијет јој садржи мноштво малих бијелих до ружичастих цвјетића заносног мириса. Коријен биљке је веома разгранат те је, за разлику од цвијета, опорог и неугодног мириса и окуса. Чај од валеријане изванредно смирује и опушта живце, а такође има и много других љековитих својстава…

Управо се коријен валеријане користи у љековите сврхе ради свог етеричног уља. Вади се прије или након самог цвјетања валеријане те се од њега, након обраде и сушења израђују тинктуре, уља чајеви и капи. Чај од валеријане припрема се на начин да се 2-3 грама коријена валеријане ставе у шалицу вреле воде и у њој стоје 20 минута. Дневно је допуштено попити између 2 и 3 шалице, с тим да задњу морате попити барем пола сата прије спавања. Уколико вам се не свиди окус чаја, у њега можеш додати и неке друге биљке које волите (нпр. менту, камилицу,…). Испијање овог чаја може вам помоћи на много начина, а ово су ствари код којих је доказано учинковит:

Љековита својства чаја од валеријане

Валеријана чај за смирење

Уколико имате проблема са несаницом и сатима се преврћете у кревету, чај од валеријане могао би вам уистину помоћи. Он дјелује на живчани сустав и поспјешује квалитету сна. Ипак, нека истраживања су показала да би, за конкретне резултате на овом пољу, дефинитивно требала пити валеријану барем двије седмице.

Ублажава нервозу и тјескобу

Валеријана дјелује попут средства за смирење, али није антидепресив. За разлику од чаја од госпине траве, дјелује јако брзо. Осим тога, не узрокује мамурлук и тупост. Ипак, ако намјеравате дугорочно користити чај од валеријане у ове сврхе, дефинитивно се морате конзултирати са лијечником. Најкомплекснији дио је одредити правилну дозу која неће ометати вашу свакодневницу. Дакле, валеријана је љековита, али ипак припазите на количину.

Валеријана снижава крвни притисак

Повишени крвни тлак може бити узрокован психогеним факторима попут неугодности, стреса, свађе. А узроци повишеног крвног тлака могу бити изазвани и осталим здравственим факторима. Валеријана, дакле, дјелује на крвни тлак повишен психогеним факторима. Дакле, ако вам је тлак скочио од живаца, попијте чај од валеријане.

Помаже код одвикавања од пушења

Њен мирис чини да нам мирис духана постане неугодан и одвратан до мјере неподношљивости. Изазива осјећај гађења над духаном. Осим тога, одличан је јер успутно дјелује и на анксиозност изазвану недостатком никотина.

Помаже код менструалних грчева и болова

Валеријана на менструалне грчеве и болове дјелује попут аналгетика. Истраживања су показала да узимање валеријане 3 пута дневно почиње давати резултате већ након 2 менструална циклуса. Смањује бол и потребу за лијековима против болова, а ако је узимате у ПМС-у могла би вам помоћи у борби са хормонима и чежњом за храном.

Ублажава мигрену

Валеријана чај показао се као одличан у лијечењу мигрене.

Чај од валеријане и матичњака

Чајну жличицу валеријане и чајну жличицу матичњака прелити са 3,5 дл вруће воде те оставити да одстоји 20 минута. Проциједите и попите прије починка за миран и угодан сан.

Тинктура од валеријане

У стаклену боцу од 1,5 л улити 1 л 40% алкохола те у њега додати 50 гр. уситњеног коријена валеријане. Тако припремљено оставити да одстоји 10-12 дана . Тинктуру ваља добро зачепити те ставити да стоји на тамном мјесту.

Тинктура се узима са водом или шећером на жличици, 30-ак капи 2-3 пута дневно.

Валеријана чај нуспојаве

Валеријана се не смије користити у вријеме трудноће и дојења те у вријеме кориштења хипнотика, бензодиазепина и антипсихотика те алкохола (у већој дози од оне у тинктурама), те је не би требала користити дјеца.