Споразум Савјета министара и Владе Турске о сарадњи на инфраструктурним и грађевинским пројектима, којим ће бити обухваћен и пројекат изградње ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, планирано је да 16. марта у Анкари потпишу српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, саопштено је данас из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

О наставку и убрзавању реализације пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево-Београд данас су у Сарајеву разговарали министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и амбасадор Турске у БиХ Халдун Коч.

Коч је потцртао да Турска и даље у потпуности стоји иза обећања да ће подржати пројекат изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице која ће повезивати главне градове БиХ и Србије, што доказује и најављено потписивање споразума Додика и Ердоана.

Митровић се још једном захвалио турском амбасадору на подршци за овај пројекат, истичући да је изградња ауто-пута веома значајна како за односе БиХ, Србије и Турске тако и за бољу повезаност и привредни развој цијелог региона.

Изражавајући задовољство због чињенице да се убрзано ради на изградњи дионице ауто-пута од Кузмина до Бијељине, Митровић је нагласио да ће Министарство комуникација и транспорта настојати да уклони све административне препреке како би отпочела и градња ауто-пута од Бијељине до Сарајева, као и брзе саобраћајнице од Сарајева до Вишеграда и граничног прелаза са Србијом.

Саговорници су разговарали и о Коридору “Пет це”, могућности што скоријег потписивања споразума о узајамном признавању и замјени возачких дозвола између Савјета министара и Владе Турске, као и семорандума о разумијевању између Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ и Генералне дирекције за цивилно ваздухопловство Турске, наведено је у саопштењу.